Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

În ajunul Summitului de la Vilnius, liderul Partidului “Renaştere”, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Vadim Mişin, a făcut o declaraţie pentru reprezentanţii mass-media din Moldova şi Rusia

|versiune pentru tipar||
PR / 28 noiembrie 2013
Partidul “Renaştere”

Care sunt plusurile şi minusurile parafării Acordului de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană, ce va avea loc mâine la Vilnius? Aceasta este o întrebare care preocupă majoritatea cetăţenilor ţării. De ce o acţiune protocolară de acest nivel a dat naştere unor reacţii atât de tumultoase în societate? Cum guvernarea şi elita politică au permis împărţirea populaţiei în două tabere egale în una pro-europeană şi alta pro-orientală?

La acestea, dar şi alte întrebări a răspuns, astăzi, liderul Partidului “Renaştere-Возрождение”, Preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, Vadim Mişin.

Puncte forte şi puncte slabe

În Moldova, atunci când se vorbeşte despre dezvoltarea ţării, legată fiind de Summitul de la Vilnius, unii încearcă să caracterizeze acest pas ca fiind unul foarte negativ, iar alţii îl prezintă ca fiind o decizie pozitivă. Însă toate lucrurile au o parte bună şi alta rea. Cea mai importantă decizie a guvernării de la Chişinău este şi va rămâne să cântărească bine ce rezultate va aduce ţării parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi viitoarea semnare a acestui document, dar şi acţiunile intensive pe această cale de dezvoltare. Dar şi mai mult trebuie să se examineze care sunt neajunsurile acestei opţiuni.

Dacă analizăm pozitiv acest pas, atunci putem sublinia cu siguranţă că în Europa există valori de care au nevoie majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova. De exemplu, în privinţa respectării drepturilor omului, în Europa aceste instituţii sunt mult mai dezvoltate, decât în ţările fostului lagăr socialist sau în alte regiuni ale planetei. Are vreun sens să fie implementate în Republica Moldova? Sigur că există, categoric. Există multe astfel de exemple care pot fi aduse. De aceea, trebuie de identificat ceea ce Europa are mai bun ca noi şi trebuie de adaptat raţional la realităţile Moldovei. Acesta va fi momentul pozitiv al integrării europene a Republicii Moldova.

Însă dacă examinăm aspectul economic al eurointegrării ţării, atunci putem vedea că în acest caz băţul are două capete.

Unii aşa-zişi “economişti” presupun că nu are niciun rost discutarea acestui aspect, fiindcă piaţa europeană, care are o populaţie de 430 de milioane de oameni, este mai mare ca piaţa din Rusia, care are 160 de milioane de locuitori. Mai mult, ei spun că piaţa europeană îi va da Moldovei posibilităţi grandioase. Ei speculează cu aceste cifre de aritmetică primitivă şi induc în eroare societatea. Ce vom câştiga noi de la faptul că piaţa europeană este foarte mare? Această piaţă nu este doar grandioasă, ci şi suprasaturată cu diverse mărfuri de calitate înaltă — de la mărfuri industriale, la tot felul de produse agricole.

Moldova este o ţară agrară, iar rolul principal îl deţine industria de prelucrare. Astfel, pentru noi este important să ştim cine ne vor accepta produsele noastre agricole şi produsele industriei de prelucrare. Aici trebuie să fim oneşti şi să recunoaştem că Europa nu va lua nimic din produsele agricole moldoveneşti. Imediat după semnarea Acordului de Asociere cu UE, piaţa noastră va fi invadată de produse agricole ieftine din ţările Uniunii Europene. În acelaşi timp, producătorii noştri vor da faliment pentru că produsele importate vor avea un preţ mult mai mic. Astfel, Moldova va avea parte de o catastrofă în sectorul agricol. Cel mai înfricoşător lucru e că majoritatea fermierilor moldoveni vor rămâne fără lucru. Asta ar trebui să ne pună pe gânduri.

Moldova poate deveni o ţeavă de tranzit?

Astăzi în societate se vehiculează tot mai des ideea că Moldova, profitând de situaţia geopolitică, poate uşor să beneficieze de piaţa liberă a Europei şi, în acelaşi timp, să aibă acces şi la posibilităţile oferite de comerţul liber cu ţările CSI. Însă aşa ceva nu este posibil. Dacă vom avea acces la piaţa liberă a UE, atunci Rusia desigur că ne va limita posibilităţile noastre de comerţ. Şi asta pentru că Moldova va deveni un fel de ţeavă de tranzit a unor produse ieftine şi nu chiar calitative, care vor ajunge pe piaţa rusească beneficiind de un regim vamal preferenţial. Acest lucru este negativ pentru Rusia. Astfel, este normal ca această ţară, apărând interesul cetăţenilor şi al producătorilor săi, să refuze viitoarea colaborare cu Moldova. Dacă deschidem porţile pentru Europa atunci îi vom încurca Rusiei, iar dacă deschidem porţile Rusiei, atunci, desigur, europenii nu vor fi mulţumiţi. Trebuie să conştientizezi asta, îndeosebi atunci când semnezi documente de importanţă internaţională. Trebuie să ţinem cont de ceea ce este favorabil şi necesar Moldovei, nu doar partenerilor externi.

Ce impact va avea asupra Moldovei pierderea pieţei din Rusia?

Faptul că Moldova va pierde piaţa rusească reprezintă o catastrofă ireparabilă pentru economia ţării. Dacă Rusia va menţine încă puţin embargoul la vinurile moldoveneşti, atunci întreaga ramură vitivinicolă va fi distrusă definitiv. Asta înseamnă că va dispărea baza economiei moldoveneşti. Trebuie să facem tot posibilul ca să deschidem din nou piaţa rusească şi să exportăm încolo vinurile şi divinurile noastre. Mai mult, trebuie să facem tot posibilul ca să îmbunătăţim imaginea produselor noastre, care depinde direct de calitatea mărfii. Nimeni nu va putea să schimbe situaţia din rădăcini — nici China, nici Europa şi nici America. Şi asta pentru că toţi au interesele lor.

Partidul “Renaştere-Возрождение” crede că în niciun caz şi indiferent de circumstanţe nu trebuie să avem relaţii tensionante cu Rusia. Elita politică a Moldovei trebuie să facă tot posibilul ca relaţiile noastre cu Rusia să se dezvolte, să se aprofundeze şi să se întărească. Aceasta nu este doar o necesitate dictată de situaţia economică, ci şi de jumătate din populaţia ţării noastre, iar de asta trebuie de ţinut cont.

Ce a determinat Ucraina să renunţe la semnarea Acordului de Asociere cu UE?

Ştim cu toţii că Ucraina a renunţat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere cu UE. Guvernarea de la Kiev a procedat astfel nu pentru că ar fi fost făcute presiuni din partea Rusiei. Hotărârea luată anterior de preşedintele Victor Ianukovici şi premierul ucrainean Nicolai Azarov a fost schiimbată la cererea celor care lucrează în ramura industrială din Ucraina.

La şedinţa convocată de premierul Azarov au participat toţi managerii şi directorii marilor uzine din Ucraina, care au declarat că toate uzinele vor fi închise, dacă piaţa rusească se va închide. Asta ar fi însemnat că 600.000 de oameni ar fi ajuns imediat în stradă, ei fiind muncitori care primesc un salariu decent şi întreţin în jur de 2,5–3 milioane de oameni. Acesta nu e de glumă. Ar fi fost o tragedie, ce ar fi dus la o explozie socială. Conducerea Ucrainei a conştientizat acest lucru şi anume asta i-a determinat pe oficiali să suspende semnarea Acordului cu UE.

Graba şi lucrurile negândite ale procesului de eurointegrare vor duce inevitabil la colapsul statalităţii Moldovei.

Partidul “Renaştere-Возрождение” a adoptat poziţia proprie atunci când se vorbea despre semnarea Acordului de Asociere cu UE. Noi am făcut apel la conducerea ţării să ia decizii calm şi echilibrat. Credem că polarizarea excesivă a populaţiei, jumătate privind spre Bruxelles, iar cealaltă jumătatea fiind cu ochii la Moscova, nu va duce la nimic bun. Este foarte rău că avem o ţară dezbinată. În loc de strigăte, mitinguri şi bătăi de tobă este necesar de avut o atitudine echilibrată la acest subiect. Nu trebuie ca astfel de chestiuni să fie hotărâre la nivelul pieţelor şi mitingurilor. Aici nu este locul pentru ideologia de piaţă. Trebuie de adunat specialişti şi în liniştea birourilor să fie analizat fiecare pas, să fie examinat fiecare plus şi minus al semnării Acordului de Asociere cu UE, care pentru totdeauna va schimba soarta ţării. Însă aceste schimbări vor fi spre bine sau spre rău? Soarta ţării noastre şi a cetăţenilor depinde de un calcul raţional.

Partidul “Renaştere-Возрождение” continuă să susţină ideea unificării ţării. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca oamenii să fie uniţi la nivel de idei. Societatea nu trebuie să fie traumatizată prin idei care o dezbină.

Dacă procesul de eurointegrare nu va fi bine gândit, atunci asta va duce la colapsul statalităţii Republicii Moldova. Totodată, nu trebuie să uităm că îndepărtăm tot mai mult Transnistria prin fuga noastră cu ochii închişi spre Europa. Deşi unii cred că transnistrenii vor vedea raiul european în Moldova şi vor tinde singuri spre malul drept al Nistrului, asta nu se va întâmpla pentru că Transnistria este şi va rămâne un teritoriu pro-rusesc. Aceasta este părerea poporului transnistrean pe care trebuie să o respectăm.

Mai mult, guvernarea uită sau poate nu vrea să-şi amintească faptul că, în afară de Transnistria, există şi Găgăuzia. De ce credeţi că ideea referendumului din Găgăuzia este întâmpinat cu o astfel de încântare? Asta dincolo de faptul că acest plebiscit este ilegal, pentru că Găgăuzia este autonomie, iar potrivit actelor legislative această regiune nu poate să organizeze un referendum privind vectorul politicii externe de dezvoltare a ţării. Însă, pe de altă parte, există o componentă politică. Doar se poate de sfătuit cu poporul! Oare chiar e într-atât de rău să aflăm ce cred cetăţenii despre acest lucru? Sunt sigur că dacă acest referendum va avea loc, atunci 90% dintre participanţii la vot vor spune că unicul vector de dezvoltare a Găgăuziei este cel estic, de colaborare cu Rusia.

Lângă Găgăuzia se află raionul Taraclia, unde locuiesc în special bulgari, care la fel salută vectorul estic de dezvoltare. Urmează Bălţiul, raioanele de nord, care cel mai probabil că vor alege la fel vectorul estic de dezvoltare. Ce va face guvernarea cu părerile atâtor oameni? Să le ignore? Nu va putea face aşa ceva pentru că de asta depinde integritatea statului. Nu trebuie de jucat cu astfel de lucruri. Guvernarea nu va putea să impună, să hotărască, iar oamenii să execute. Această situaţie poate avea un final tragic pentru că la mijloc este soarta oamenilor.

Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, s-a întâlnit cu conducerea Partidului “Renaştere” Oleg babenco: Dezamăgire, pentru a cîta oară?