Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Vadim MIŞIN: Limba rusă nu va fi niciodată străină în Moldova

|versiune pentru tipar||
PR / 4 iunie 2014
Partidul “Renaştere”

Astăzi, 4 iunie 2014, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, preşedintele Partidului “Renaştere-Возрождение”, Vadim Mişin, a făcut o declaraţie pentru jurnalişti şi reprezentanţii societăţii civile. Liderul formaţiunii şi-a exprimat nemulţumirea faţă de încercările forţelor rusofobe din ţară de a anula obligativitatea studierii limbii ruse în şcoli.

Vadim Mişin a criticat-o dur pe reprezentanta proromână a Partidului Liberal-Reformator Ana Guţu care încearcă să anuleze prevederile din proiectul Codului educaţiei ce ţin de obligativitatea studierii limbii ruse în şcolile din Moldova.

“Doar un politician extrem de nemulţumit şi un om cu minte slabă poate pune pe aceeaşi linie percepţia limbii ruse faţă de toate celelalte limbi şi dialecte: europene, asiatice sau africane. Doamnei Guţu i-a mai rămas să le propună copiilor să aleagă între studierea limbii ruse şi cea a limbii berbere. De la ea poţi să te aştepţi la una ca asta”, a declarat Vadim Mişin.

Liderul Partidului “Renaştere-Возрождение” a mai ţinut să menţioneze că “fiecare stat are blestemul său. Păi iată, Blestemul Moldovei noastre, care a trecut prin multe chinuri, este reprezentat de permanentele declaraţii antiruseşti din partea celor ca Guţu, care strică şi mai mult relaţiile actuale complicate cu marea Rusie”.

Despre proiectul Codului educaţiei se discută din momentul apariţiei acestuia pe lume, din anul 2010. Unele prevederi ale acestui document niciodată şi în niciun fel de condiţii nu vor fi acceptate de oamenii care îşi amintesc de propria istorie şi ştiu că istoria Moldovei şi cea a Rusiei au fost întotdeauna strâns împletite. Limba rusă putea fi auzită pe întinderile Moldovei atunci când Ştefan cel Mare dădea riposte turcilor împreună cu fraţii-slavi şi atunci când moldovenii luptau umăr la umăr cu ruşii pentru eliminarea fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru noi, atitudinea respectuoasă faţă de limba rusă reprezintă un simbol al fidelităţii faţă de memoria comună, istoria comună, un simbol care nu poate fi dat uitării, altfel te trădezi pe tine însuţi. Apărând limba rusă, noi concomitent luptăm pentru existenţa limbii moldoveneşti şi a tuturor celorlalte limbi care există pe teritoriul Moldovei multinaţionale. Noi înţelegem faptul că, atunci când limba rusă va deveni o limbă la fel ca multe altele, Moldova din nou îşi va pierde identitatea şi toată populaţia rusolingvă rămasă, iar mai apoi va fi pierdută şi ea pentru că va dispare naţiunea moldovenilor.

“Cât priveşte Codul educaţiei, care a fost respins de Parlament în trei variante timp de patru ani, trebuie serios să ne ocupăm de autorii acestui document, care nu pot sau nu doresc să pregătească un act ca la carte şi de fiecare dată propun variante tot mai proaste. Trebuie de purtat responsabilitate pentru toate faptele şi vorbele”, a concluzionat liderul Partidului “Renaştere-Возрождение”.

Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md

Consiliul Republican al Partidului “Renaştere” a organizat o masă rotundă la tema “Colaborarea maturilor în numele copiilor” Partidul “Renaştere” sărbătoreşte aniversarea a 215 de ani de la naşterea marelui poet rus Alexandr Puşkin