Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

Declaratia UCM privind neadmiterea inchiderii Uzinei de tractoare din Chisinau

|versiune pentru tipar||
UCM / 9 decembrie 2008
Uniunea Centristă din Moldova

Este vehiculata informatia ca Guvernul Republicii Moldova intentioneaza sa initieze procedura de insolvabilitate a Uzinei de tractoare din Chisinau si sa concedieze muncitorii si angajatii tehnici.

Motivele invocate sunt activitatea ineficienta a uzinei si lipsa de perspectiva in activitatea acesteia, in contextul asa zisei lipse de competitivitate a productiei sale pe piata interna si externa.

Totodata, exista si un alt punct de vedere privind motivele reale din care autorii proiectului intentioneaza sa lichideze una din cele mai mari intreprinderi ale industriei constructoare de masini din Moldova.

Angajatii uzinei sunt de parerea ca decizia de lichidare a uzinei in realitate este legata de faptul ca intreprinderea este amplasata in partea centrala a municipiului si dispune de un teren de 36 hectare de pamint, valoarea caruia in prezent este foarte inalta.

Conform studiilor savantilor, specialisti in domeniu, care au efectuat un studiu pentru Moldova, in conditiile insuficientei de umiditate a solului, pentru efectuarea lucrarilor agricole de primavara, precum si a celor de prelucrare a cerealelor de toamna si a culturilor multianuale, pentru diminuarea efectelor negative asupra nivelul roadei, este necesar de utilizat in exclusivitate tractoare pe senile, care si sunt produse la uzina din Chisinau.

In acest context, vrem sa readucem in atentia persoanelor responsabile ca Republica Belarus nu odata a exprimat disponibilitatea crearii in baza uzinei de tractoare din Chisinau a unei intreprinderi mixte, in baza careia sa fie produse prin metoda cooperarii cu uzina de tractoare din Minsk, tractoare moderne, ceea ce ar permite crearea a cca. 5000 locuri noi de munca. Este de mentionat ca partea belarusa este disponibila sa investeasca mijloace proprii in acest proiect comun, precum si sa implementeze in procesul de producere tehnologii moderne si sa instruiasca personalul uzinei.

Uniunea Centristilor din Moldova considera ca falimentarea si inchiderea uzinei, insotita de concedierea in masa a angajatilor, nu trebuie admisa in nici un caz, deoarece doar prin renasterea si dezvoltarea industriei nationale tara noastra isi va putea solutiona problema crearii noilor locuri de munca si relansarii economiei nationale.

Uniunea Centristilor din Moldova lanseaza catre persoanele responsabile apelul de stopare a procedurii de insolvabilitate si solicita reluarea negocierilor cu Republica Belarus si alte state pentru crearea in baza Uzinei de tractoare din Chisinau a unei intreprinderi mixte, care sa produca tractoare moderne, care s-ar bucura de o cerere sporita pe piata interna si de peste hotare.

Consiliul politic al UCM
Declaraţia Consiliului Politic Uniunii Centriste din Moldova cu privire la decizia Ministerului Justitiei din 18 noiembrie 2008 “Cu privire la inregistrarea modificarilor in statutul Partidului politic Uniunea Centrista din Moldova” Declaraţia Consiliului Politic al UCM cu privire la refuzul de a prelungi activitatea de emisie canalului de televiziune PRO TV Chişinău