Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiFSM

Declaraţia Frontului Salvării Moldovei

|versiune pentru tipar||
FSM / 15 mai 2017
Frontul Salvării Moldovei

Formaţiunea politică “Frontul Salvării Moldovei” (FSM) susţine sistemul de vot mixt, votat în prima lectură de către 74 de deputaţi în Parlament.

Constatăm cu regret că o parte din partidele politice, şi anume PAS, PDA, PLDM, PCRM şi PN se opun acestei iniţiative de a introduce votul mixt şi folosesc societatea civilă aservită în scopul organizării diferitor mitinguri şi acţiuni de protest.

Protestul de ieri din faţa Legislativului, organizat de cinci partide politice, a eşuat, prin prezenţa mică de doar câteva sute de membri ai acestor partide şi este ruşinos faptul că Maia Sandu, Andrei Năstase şi alţi lideri politici se acoperă şi pun în faţă lideri aserviţi din societatea civilă.

Partidele şi ONG-urile care se consideră că reprezintă interesele societăţii ar trebui să susţină schimbarea sistemului electoral. Această modificare este aşteptată şi cerută de majoritatea cetăţenilor, aşa cum arată toate sondajele de opinie publică.

FSM apreciază Declaraţia conducătorilor grupurilor PPE şi ALDE din Parlamentul European cu privire la inadmisibilitatea schimbării sistemului electoral din Republica Moldova ca una de-a dreptul şocantă, pe motiv că exprimă şi o ameninţare cu privire la posibilitatea blocării finanţării europene.

Considerăm că alegerea sistemului electoral este prerogativa internă a statului şi nu poate fi blocată de forţe din exterior, nici de la Kremlin şi nici de deputaţii din Parlamentul European.

Deputaţilor din PPE le atragem atenţia că Maia Sandu şi Andrei Năstase, prin acţiunile lor comune cu forţele politice antieuropene, cum ar fi PN, PSRM, PCRM şi altele, l-au adus în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pe antieuropeanul Igor Dodon, care acţionează în interesele Kremlinului.

Majoritatea absolută a societăţii moldoveneşti susţine modificarea sistemului electoral, iar dacă forţele ghidate din umbră de Kremlin vor continua să împiedice dreptul cetăţeanului de a alege direct deputatul, ar putea avea loc proteste şi din partea majorităţii societăţii, care susţine sistemul mixt şi îşi doreşte alegerea directă a legislatorilor.

Sursa: facebook.com

Declaraţia Frontului Salvării Moldovei