Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiFSM

Declaraţia Frontului Salvării Moldovei

|versiune pentru tipar||
FSM / 2 martie 2017
Frontul Salvării Moldovei

Astăzi se împlinesc, 25 de ani de la declanşarea războiului moldo-rus de pe Nistru pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Un conflict armat care a durat câteva luni, s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, iar separatiştii au fost susţinuţi deschis de armata Rusiei.

În urma lui, unităţi militare ruseşti şi muniţii continuă să se afle şi azi pe teritoriul din stânga Nistrului.

Problema transnistreană rămâne şi acum un “conflict îngheţat”, iar Rusia nu are de gând să-şi scoată armata din Transnistria.

În data de 21 iulie 1992, preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin, şi cel al Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

Documentul prevedea crearea a trei zone de securitate şi prezenţa unor forţe mixte de menţinere a păcii, care au fost redenumite, ulterior, în Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti. Trupele Armatei a 14-a sunt prezente în stânga Nistrului până în prezent.

Timp de 25 ani, Rusia de fapt ocupă un teritoriu al RM, calificând contingentul său militar drept “forţe de pace”. Pentru reglementarea conflictului transnistrean în anul 2005 a fost creat formatul de negocieri “5+2” care include părţile: Republica Moldova şi administraţia de la Tiraspol, mediatorii: Rusia, Ucraina şi OSCE, şi observatorii: SUA şi UE.

Constatăm cu regret că acest format nu este productiv, şi Rusia îl foloseşte pentru a conserva conflictul pe un termen nedeterminat.

FSM constata cu regret, ca partidele afiliate Kremlinului, PSRM si PN, deseori învinovăţesc RM şi conducerea acesteia din 1992 de declanşarea conflictului de la Nistru, iar partidele oligarhice cum ar fi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr creat de criminalii fugari Ţopa, şi PAS creat de condamnatul Filat, deseori se solidarizează cu acestea, si de fapt sunt partide satelit ale stângii filoruse.

Andrei Năstase şi Maia Sandu au contribuit substanţial la victoria marionetei Kremlinului Igor Dodon la alegerile prezidenţiale, care acum învinuieşte R.Moldova de declanşarea conflictului transnistrean şi propune federalizarea R.Moldova.

In acest context, solicitam Guvernului si Parlamentului R.Moldova:

  1. Sa se adreseze către toate statele lumii, in special Uniunea Europeana si SUA, să instituie sancţiuni suplimentare la cele generate de dosarul ucrainean, economice şi financiare împotriva Federaţiei Ruse, până când Federaţia Rusa nu-si va retrage trupele şi administraţia ilegala din regiunea transnistreana a R.Moldova.
  2. Sa fie declarata drept organizaţie criminala si terorista, aşa zisul Minister al securităţii din transnistria, iar tuturor colaboratorilor acestuia de le interzis accesul pe teritoriul controlat de Guvernul legitim de la Chişinău.
  3. Regiunea transnistreană sa fie declarată oficial zona ocupată temporar de Federaţia Rusă, în acest scop să fie înaintată o acţiune în Justiţia internaţională împotriva FR, de cerut despăgubiri de circa 25 de miliarde de dolari, câte un miliard pentru fiecare an de ocupaţie, la fel cum a procedat Ucraina in cazul Krimeii.

Veşnică amintire eroilor căzuţi pe câmpul de luptă pentru independenţă şi libertate!

Sursa: facebook.com

Declaraţia Partidului Uniunea Muncii “Patria-Родина” Declaraţia Frontului Salvării Moldovei