Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul Unităţii Naţionale (PUN)

Anatol Şalaru
Anatol Şalaru
Preşedinte PUN
Data înregistrării: 28 martie 2016
Doctrina: Liberalism Wikipedia
Nr. de membri: ~ 3,600 (07/2018)

Programul PUNadoptat la Congresul de Constituire din 14 februarie 2016

Statutul PUN


Simbolica Partidului Unităţii Naţionale (PUN)
MD-2012, Republica Moldova
Chişinău, str. M. Eminescu 19/1
Mob.: (373) 68721133, 60788664
e-mail: pun.office1@gmail.com
http://pun.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Partidul Unităţii Naţionale şi-a ales structurile de conducere
20 noiembrie 2017
Consiliul Politic Republican al Partidului Unităţii Naţionale s-a întrunit astăzi, 19 noiembrie, în şedinţă ordinară. În cadrul întâlnirii au fost aleşi 8 vicepreşedinţi ai Partidului Unităţii Naţionale[]
Comunicat de presă al Partidului Unităţii Naţionale
25 iulie 2017

Scurt istoric

Denumirile precedente

Partidul “Dreapta” (PD) [28.03.2016 – 11.06.2017]

Arhiva documentelor

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Partidul Unităţii Naţionale (PUN) a fost constituit la 14 februarie 2016 sub denumirea de Partidul “Dreapta” (PD), înregistrat de Ministerul Justiţiei la 28 martie acelaşi an. PUN este un partid politic care promovează principiile doctrinei liberale şi idealul unităţii naţionale româneşti prin reunificarea Republicii Moldova cu România.

Calitatea de preşedinte al PD a fost exercitată în perioada 2016–2017 de Ana Guţu. Odată cu schimbarea denumirii partidului în iunie 2017 funcţia de preşedinte a Partidului Unităţii Naţionale este ocupată de Anatol Şalaru.


Crearea Partidului “Dreapta” (PD)

În preajma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, un grup de membri ai Partidului Liberal Reformator în frunte cu Ana Guţu, a lansat un apel “privind retragerea din campania electorală a Partidului Liberal Reformator pentru parlamentarele 2014 în favoarea partidelor pro-europene cu şanse reale”. Decizia acestora a fost motivată şi de procentul minim atribuit PLR de sondajele de opinie publică. Prin urmare, la 14 noiembrie 2014 toţi semnatarii apelului au fost excluşi din partid prin decizia Consiliului Naţional Politic, fiind acuzaţi de trădare a prevederilor statutare.

În acest context, la 5 septembrie 2015 Ana Guţu împreună cu un grup de iniţiativă format din Dorin Duşciac, Anatol Arhire, Vitalie Marinuţa, Gheorghe Şalaru, Ilie Ilaşcu, Alina Gheţiu, Maxim Guţu, Victor Sandu şi Dan Nicu, creează Partidul “Dreapta”, formaţiune politică care optează pentru reunificarea celor două state româneşti — Republica Moldova şi România. La şedinţa de lansare a grupului de iniţiativă a participat şi europarlamentara Monica Macovei.

Congresul de constituire a Partidului “Dreapta” din 14 februarie 2016

La 14 februarie 2016 şi-a ţinut lucrările Congresul de constituire a Partidului politic “Dreapta”, eveniment la care au participat 250 de delegaţi din toată republica şi invitaţi de peste hotare. Delegaţii congresului au adoptat Statutul şi Programul, precum şi componenţa nominală a Consiliului Republican al formaţiunii. În calitate de preşedinte al noii formaţiuni politice, a fost aleasă Ana Guţu, în calitate de Secretar General a fost ales Victor Sandu iar în calitate de vicepreşedinţi au fost aleşi Ilie Ilaşcu, Dorin Duşciac, Ion Ursu, Iulian Gramaţki, Anatol Arhire şi Maxim Guţu. De asemenea, congresul a adoptat şi Rezoluţia de Unire a Republicii Moldova cu România.

Potrivit prevederilor statutare, Partidul politic “Dreapta” optează pentru armonizarea legislaţiei Republicii Moldova cu cea românească şi cu acquis-ul comunitar al Uniunii Europene, pentru a facilita reunificarea politică a celor două state româneşti în viitorul apropiat.

Congresul Extraordinar al PD din 11 iunie 2017

În cadrul Congresului au fost adoptate importante modificări în structura partidului. Ca urmare a demisiei Anei Guţu din funcţia de preşedinte al Partidului “Dreapta”, delegaţii la Congres l-au ales în funcţia de conducere pe Anatol Şalaru, ex-ministrul apărării, liderul grupului de iniţiativă al Partidului Unităţii Naţionale iar Ana Guţu a fost aleasă în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului.

De asemenea, Congresul a operat modificări la Statutul partidului şi s-a decis modificarea denumirii Partidului “Dreapta” în “Partidul Unităţii Naţionale” (PUN).

Congresul I Extraordinar al PUN din 25 iunie 2017

În cadrul Congresului ex-preşedintele României, Traian Băsescu, a fost ales cu unanimitate de voturi în funcţia de preşedinte de onoarea al Partidului Unităţii Naţionale iar deputatul român, Constantin Codreanu, a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al PUN. În cadrul congresului s-a menţionat că obiectivul PUN este să canalizeze toate forţele unioniste din Republica Moldova şi din afara frontierelor pentru atingerea obiectivului de reunificare a ţării, punând astfel capăt efectelor pactului Ribbentrop-Molotov. De asemenea, reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară din România a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Unităţii Naţionale, cele două partide având ca obiectiv politic unirea Republicii Moldova cu România.

Potrivit organizatorilor, la congres au participat circa 1200 de delegaţi din Republica Moldova şi România.