Partide

Partidul politic “Dreapta” (PD)

Ana Guţu
Ana Guţu
Preşedintele PD
Data înregistrării: 28 martie 2016
Doctrina: Liberalism Wikipedia
Nr. de membri: ~ 4,300 (03/2017)

Programul PDadoptat la Congresul de Constituire din 14 februarie 2016

Statutul PD


Simbolica Partidului “Dreapta” (PD)
MD-2004, Republica Moldova
Chişinău, str. S. Lazo 3
Tel.: (373-22) 83-53-50
Mob.: (373) 68660403
e-mail: contact@dreapta.md
http://dreapta.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Dreapta despre datele recensământului din 2014
31 martie 2017
Partidul unionist Dreapta consideră că datele prezentate de BNS la 31 martie 2014 cu privire la recensământul cetăţenilor şi locuinţelor nu sunt credibile din mai multe motive[]
Partidul unionist Dreapta îl acuză pe Igor Dodon de trădare de patrie
24 martie 2017

Scurt istoric

Arhiva documentelor

Raportul financiar din 2016

Partidul “Dreapta” (PD) a fost constituit la 14 februarie 2016 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 28 martie acelaşi an. PD este un partid politic care promovează principiile doctrinei liberale şi idealul unităţii naţionale româneşti prin reunificarea Republicii Moldova cu România.

Calitatea de preşedinte al Partidului “Dreapta” este exercitată de Ana Guţu.


Crearea Partidului “Dreapta” (PD)

În preajma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, un grup de membri ai Partidului Liberal Reformator în frunte cu Ana Guţu, a lansat un apel “privind retragerea din campania electorală a Partidului Liberal Reformator pentru parlamentarele 2014 în favoarea partidelor pro-europene cu şanse reale”. Decizia acestora a fost motivată şi de procentul minim atribuit PLR de sondajele de opinie publică. Prin urmare, la 14 noiembrie 2014 toţi semnatarii apelului au fost excluşi din partid prin decizia Consiliului Naţional Politic, fiind acuzaţi de trădare a prevederilor statutare.

În acest context, la 5 septembrie 2015 Ana Guţu împreună cu un grup de iniţiativă format din Dorin Duşciac, Anatol Arhire, Vitalie Marinuţa, Gheorghe Şalaru, Ilie Ilaşcu, Alina Gheţiu, Maxim Guţu, Victor Sandu şi Dan Nicu, creează Partidul “Dreapta”, formaţiune politică care optează pentru reunificarea celor două state româneşti — Republica Moldova şi România. La şedinţa de lansare a grupului de iniţiativă a participat şi europarlamentara Monica Macovei.

Congresul de constituire a Partidului “Dreapta” din 14 februarie 2016

La 14 februarie 2016 şi-a ţinut lucrările Congresul de constituire a Partidului politic “Dreapta”, eveniment la care au participat 250 de delegaţi din toată republica şi invitaţi de peste hotare. Delegaţii congresului au adoptat Statutul şi Programul, precum şi componenţa nominală a Consiliului Republican al formaţiunii. În calitate de preşedinte al noii formaţiuni politice, a fost aleasă Ana Guţu, în calitate de Secretar General a fost ales Victor Sandu iar în calitate de vicepreşedinţi au fost aleşi Ilie Ilaşcu, Dorin Duşciac, Ion Ursu, Iulian Gramaţki, Anatol Arhire şi Maxim Guţu. De asemenea, congresul a adoptat şi Rezoluţia de Unire a Republicii Moldova cu România.

Potrivit prevederilor statutare, Partidul politic “Dreapta” optează pentru armonizarea legislaţiei Republicii Moldova cu cea românească şi cu acquis-ul comunitar al Uniunii Europene, pentru a facilita reunificarea politică a celor două state româneşti în viitorul apropiat.