Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă: Soluţia nu a venit la dezbateri. Nu are ce spune locuitorilor capitalei

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 12 mai 2011 | 

Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, l-a invitat astăzi la dezbateri publice pe Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei. Subiectul dezbaterilor îl constituie soluţia identificată de fiecare dintre candidaţi pentru modernizarea serviciului de aprovizionare cu apă a locuitorilor municipiului Chişinău şi respectiv a tratării apelor uzate.

Dezbaterile urmau să se desfăşoare la Staţia de epurare a apelor uzate, la ora 12.00. Contracandidatul comunist însă nu s-a prezentat la dezbateri, respingând ideea lui Dorin Chirtoacă de a le prezenta locuitorilor municipiului Chişinău soluţiile pentru rezolvarea problemelor capitalei. “Am făcut o invitaţie, dar se vede că dă bir cu fugiţii. Deşi a propus să polemizăm pe problemele Chişinăului, începe a se alinta. Constatăm că soluţia nu a venit, este absentă şi rezultă că nu are ce să spună locuitorilor municipiului Chişinău cu privire la problema aprovizionării cu apă, întrucât deja există o tradiţie a lor de a minţi. În 2005, candidatul la primăria Chişinău, Zinaida Greceanîi a promis că va rezolva problema mirosului urât, că va moderniza staţia de epurare, în 2007 comuniştii au revenit cu promisiuni privitor la soarta staţiei de epurare, doar promisiuni şi ceremonii au fost în stare să facă, noi însă am rezolvat această problemă”, a comentat Dorin Chirtoacă absenţa contracandidatului.

În lipsa contracandidatului comunist, Dorin Chirtoacă a propus soluţiile, identificate împreună cu echipa de consilieri PL veniţi la dezbatere, pentru următorii 4 ani de administrare a capitalei. “Surprinzător pentru unii, dar problema mirosului urât din capitală a fost rezolvată după 42 de ani. Ne putem potrivi ochelarii pe nas, să inspirăm aerul curat din piept, aici la staţia de epurare”, a menţionat primarul degrevat.

Dorin Chirtoacă a menţionat faptul că în Chişinău se desfăşoară studii de fezabilitate pentru a identifica cele mai adecvate soluţii de modernizare a sistemului de apeduct şi canalizare, respectiv se insistă pe renunţarea la soluţia clorată pentru dezinfecţia apei potabile, modernizarea în totalitate a staţiei de epurare şi implementarea strategiilor care ar spori gradul de profitabilitate pentru întreprinderile municipale din domeniu.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, au fost fixate un şir de obiective investiţionale strategice pentru întreprinderea municipală “Apă-Canal Chişinău” în vederea modernizării sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare:

  1. Implementarea unei noi tehnologii de tratare a nămolului (deshidratarea nămolului în centrifugi)
  2. Reabilitarea Staţiei de apă Nistru şi construcţia unui nou branşament cu captarea apei din fluviul Nistru
  3. Modernizarea staţiilor de pompare şi hidrofor
  4. Creşterea producţiei de apă din sursele subterane. Reabilitarea puţurilor arteziene Ialoveni, Ghidighici, Chişinău
  5. Reabilitarea reţelei de distribuţie a apei brute şi industriale
  6. Executarea unor programe de reducere a consumului de energie electrică prin instalarea convertizoarelor de frecvenţă, instalaţiilor de pornire lentă a motoarelor electrice la staţiile de pompare
  7. Implementarea tehnologiei de dezinfectare a apei potabile cu aplicarea hipocloritului de sodiu, fapt ce ar permite excluderea din procesul tehnologic a clorului
  8. Reconstrucţia Staţiei de epurare din municipiul Chişinău
  9. Modernizarea staţiilor de pompare a apelor uzate
  10. Reutilarea staţiilor de epurare Coloniţa, Vadul lui Vodă

În finalul prezentării sale, candidatul PL la funcţia de primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, i-a făcut o invitaţie la un meci de fotbal candidatului PCRM, Igor Dodon, pentru vineri 13 mai, ora 10, la Stadionul Republican, la care să participe echipa de consilieri PL şi echipa PCRM.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md