Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare1994DeclaraţiiBŢI

Apel către intelectuali

|versiune pentru tipar| BŢI, 2 februarie 1994

La ceas de cumpănă, cînd se decide — la propriu — soarta Republicii Moldova, ne adresam către Domniile Voastre, dragi profesori, medici, agronomi, ţărani gospodari, ingineri, artişti, pictori, scriitori, gazetari:

Nu va lăsaţi copleşiţi de indiferenţa, căci mîine poate fi tîrziu: fiecare absenţă la urnele de votare înseamnă de fapt un vot în favoarea celor care doresc să ne scoată la mezat. Să mergem cu toţii la sat, prin agore şi auditorii — pretutindeni să răsune din nou, cu inspiraţie şi tărie, cuvîntul Dumneavoastră, precum in clipele de aleasa înălţare din trecutul istoric.

Să nu ne lăsăm intimidaţi de cei care deja deţin astăzi puterea şi cheile de la hambare, trăgînd foloase personale din anarhia de ei înşişi organizată. Dînşii sînt siguri că ne pot cumpăra cu tot cu suflet şi se vor proţăpi din nou în posturi de conducere (de unde, ca atare, nici n-au coborît). Puterea care ne-a aruncat în mizeria actuală (nu e oare o ruşine să răbdăm de foame şi frig pe cele mai mănoase pamînturi ?) arde de pofta de a ne băga pe vecie în robia imperială, de a ne face să uităm cine sîntem şi de unde venim. Astăzi, impostorii se zbat să ne învrăjbească şi să ne bată cap în cap, să ne certe cu părinţii, cu surorile şi cu fraţii noştri de la talpa ţării, să ne izoleze de restul poporului. Vom fi însă solidari, vom merge din casă în casă, explicîndu-le semenilor ce fel de făina se macină la moara de palavre a suspuşilor corupţi!

Să votam cocoşul ce vesteşte răsăritul soarelui şi destrămarea beznei! Să ne consolidăm în jurul forţelor de orientare democratică, rostind un “nu” răspicat celor vînduţi pentru 30 de arginţi. Viitorul copiilor noştri e un lucru prea sfînt ca să-l lăsăm la cheremul oricui. Istoria ne mai oferă o şansă — să n-o ratăm!

Aşa sa ne ajute Dumnezeu

/Mesagerul, an. 2, nr.5, 2 februarie 1994/