Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Mass-media private dirijate de comunişti şi reflectarea campaniei electorale (fapte concrete)

|versiune pentru tipar| PSDM, 8 februarie 2005
Pe data de 17 ianuarie 2005 compania TV Analitic Media Group (AMG), care retransmite “Pervii canal v Moldove” (PCM) a făcut publică declaraţia precum că nu va participa la reflectarea campaniei electorale pentru scrutinul parlamentar din 6 martie 2005. Directorul AMG a menţionat, că instituţia condusă de Dumnealui nu se va implica în nici un mod în reflectarea campaniei electorale.

PSDM a contestat această hotărâre în instanţa contenciosului administrativ, invocând motivul încălcării de către AMG a art. 2(1) al Legii audiovizualului şi a art. 47(6) al Codului electoral.

Art. 28 al Regulamentului CEC privind reflectarea campaniei electorale stipulează explicit şi univoc, că instituţiile audiovizualului, publice şi private, sunt obligate să acorde timpi de antenă contra plată tuturor concurenţilor electorali, pe principii de egalitate şi imparţialitate. Concomitent PSDM a cerut Curţii de Apel abrogarea articolului 32 al Concepţiei de reflectare a campaniei electorale, aprobate de CEC.

PSDM consideră aceste cereri absolut întemeiate şi care vizează direct drepturile concurenţilor electorali la condiţii egale de campanie electorală, precum şi drepturile constituţionale ale cetăţenilor RM la o informare obiectivă, corectă şi echidistantă.

În pofida declaraţiilor făcute, la sfârşit de ianuarie 2005 postul TV “Pervâi Canal v Moldove” a lansat o emisiune de sinteză “Hronicul Moldovenesc”, consacrată aproape în exclusivitate campaniei electorale. În cadrul emisiunii s-a făcut propagandă evidentă în favoarea PCRM şi concomitent au fost denigraţi concurenţii electorali din partea opoziţiei.

Pe data de 5 februarie 2005 PSDM a primit două invitaţii de a acorda interviuri pentru emisiunea “Hronicul Moldovenesc” difuzată de PCM. Pe antetul invitaţiilor oficiale parvenite de la HM prin fax şi semnate de Dina Boţan este indicată clar adresa de unde au fost expediate invitaţiile, şi anume, Agenţia de Stat MOLDPRES, afiliată actualei puteri.

Aceste fapte demonstrează următoarele:

Reieşind din cele expuse, PSDM declară că partidul comuniştilor, în mod abuziv, nu numai controlează mass media guvernamentală, dar şi controlează şi dirijează direct mass media privată, cum ar fi PCM. Este o dovadă în plus că declaraţiile guvernării referitor la desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte sunt doar vorbe goale. În realitate asistăm la o campanie de proporţii de dezinformare masivă a opiniei publice, la folosirea abuzivă a resursei administrative şi la uz de trafic de influenţă.

PSDM va sesiza organismele internaţionale abilitate în monitorizarea scrutinului electoral referitor la faptele expuse.

Centrul de Presă al PSDM