Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Democraţia în Republica Moldova este în pericol! Opriţi fraudarea alegerilor parlamentare de la 6 martie!

|versiune pentru tipar| PSDM, 10 februarie 2005
Declaraţia Partidului Social-Democrat din Moldova cu privire la Compania publică Teleradio Moldova care va promova, până la 6 martie, în exclusivitate interesele Partidului Comuniştilor!

La 7 februarie Partidul Social-Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă avînd ca temă reflectarea de către postul privat de televiziune “Pervîi canal v Moldove” a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de la 6 martie. Motivul convocării conferinţei a fost dictat de difuzarea de către acest post a emisiunii “Hronicul moldovenesc” dedicate campaniei electorale, în care a fost favorizat Partidul Comuniştilor, ceilalţi concurenţi electorali fiind prezentaţi într-o lumină negativă. Emisiunea a fost pusă pe post în pofida angajamentului conducerii postului “Pervîi canal v Moldove” de a nu participa în nici un mod la reflectarea campaniei electorale.

PSDM a invitat la conferinţa de presă de la 7 februarie majoritatea mijloacelor mass media din ţară, inclusiv Compania publică Teleradio Moldova (TRM), care a ignorat — a cîta oară! — invitaţia noastră şi nu a prezentat în buletinele de ştiri nici o informaţie despre acţiunea PSDM.

Cu o zi mai devreme, la 6 februarie, Partidul Social-Democrat din Moldova a organizat Reuniunea Social-Democrată la care au participat peste cinci sute de membri şi simpatizanţi ai partidului, un eveniment pe care TRM nu l-a reflectat în nici un fel, în ciuda angajamentului conducerii companiei de a reflecta imparţial activitatea tuturor concurenţilor electorali în campania electorală. Pe de altă parte, TRM reflectă toate acţiunile electorale ale partidului de guvernământ, fapt confirmat şi de raportul Coaliţiei civice 2005, care a monitorizat reflectarea campaniei electorale de către TVM şi alte organe mass media în luna ianuarie.

PSDM constată cu alarmă că asistăm la o campanie agresivă a Partidului Comuniştilor împotriva concurenţilor electorali. Nenumăratele apeluri ale PSDM şi ale altor participanţi ai campaniei electorale de a înceta discriminarea concurenţilor electorali nu au nici un efect. Făcînd uz de instrumentul său docil, Compania publică Teleradio Moldova, guvernarea comunistă a fraudat alegerile din Republica Moldova cu mult înainte de desfăşurarea lor, fapt ce pune în pericol cauza democraţiei în Republica Moldova şi poate conduce la destabilizarea situaţiei din ţară.

Republica Moldova a acumulat o experienţă pozitivă de organizare a alegerilor democratice de-a lungul celor paisprezece ani de independenţă, fapt recunoscut şi de numeroşi oficiali europeni. Prin acţiunile antidemocratice pe care le întreprinde în actuala campanie electorală, guvernarea comunistă a compromis această tradiţie democratică, abia înfiripată, prejudicind reputaţia şi imaginea ţării în exterior.

Solicităm intervenţia urgentă şi energică a organismelor internaţionale în vederea contracarării procesului de fraudare a alegerilor de la 6 martie şi a salvării cauzei democraţiei în Republica Moldova şi aşteptăm acţiuni hotărâte din partea, mai ales în contextul în care autorităţile comuniste vor să acrediteze ideea că organismele europene sunt satisfăcute de mersul campaniei electorale în Moldova.

Serviciul de presă PSDM