Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

Noi, tinerii de pe lista MAE, sîntem într-o adevărată echipă cu seniorii!

|versiune pentru tipar| MAE, 20 februarie 2009

Noi, tinerii de pe lista MAE, sîntem îngrijoraţi de atitudinea manifestată de unii pretinşi analişti, care doresc, în vorbe, întinerirea clasei politice, dar care, de facto, folosesc tema “Tinerii pe listele partidelor şi în politică” drept mijloc de luptă politică, arătîndu-se clar în serviciul celor ce cumpără de zor presa împotriva oponenţilor politici.

Mai mulţi conducători de partide s-au tot anunţat, în aceşti ani, dispuşi sa sprijine tinerii, însă, nu au găsit de cuviinţă să le respecte cu adevărat dreptul de a alege şi de a fi aleşi. Acest lucru l-a făcut MAE.

Astfel, pe lista MAE, din cei 103 candidaţi, 27 de persoane sînt pînă la 28, adică o treime, iar 31 de persoane sînt între 28 şi 50 de ani. În total, pînă la 50 de ani sînt 59 de persoane, adică doua treimi. Lista este o dovada de nediscriminare a persoanelor nici după sex — avem 73 bărbaţi si 30 femei.

Conducerea MAE, sprijinită de PNL, a inclus pe lista electorală pe cei mai activi tineri — un criteriu acceptat de organizaţiile de tineret ale celor ce au convenit asupra reprezentanţilor pe liste.

Regretăm ca unii “analişti” nu examinează cu atenţie listele cum a facut-o Igor Boţan în cadrul unei emisiuni la potul de radio “Vocea Basarabiei”, Ion Marandici, pe Unimedia, care a remarcat: tineri, avînd sub 30 de ani, nu sînt incluşi cu adevărat pe listele partidelor, mai ales ale celor “mai democratice”. Iată situaţia:

Cel mai tînăr candidat pe lista MAE este Lungu Andrei, născut în 1990, elev la Liceul “Constantin Negruzzi” din Chişinău, plasat pe locul 96, fost vicepreşedinte al Organizaţiei din Chişinău a Tinerilor Naţional-Liberali. Colegii au înaintat propunerea să fie pe listă pentru că este un băiat activ, care se implică şi care merită să cunoască de pe acum că are dreptul, ca şi toţi tinerii de pe lista MAE şi cei ce nu au intrat pe lista MAE, că în R.Moldova sînt partide ce îi oferă şi o încurajare, o perspectivă să creadă că poate fi şi ales, nu doar să aleagă, să ofere, prin exemplul său, un exemplu de solidaritate pentru tinerii interesaţi să schimbe lucrurile în societatea noastră. Tinerii de pe lista MAE nu sînt cei care doar poartă steagurile şi fac flash-mob-uri, ci sînt tineri trataţi cu încredere şi respect, dorindu-se pregătirea lor pentru a fi tînăra noastră clasă politică. Desigur, noi sperăm să luăm 96 de mandate şi Andrei să cumuleze funcţia de deputat cu cea de student.

Îndemnăm toate partidele să-i ia în serios pe tineri, să nu-i trateze ca pe carne de tun politic şi electoral. Aceşti tineri, de pe lista MAE, au participat la acţiuni şi au atras constant tineri, care vor să trăiască într-o ţară liberă, europeană. Pentru aceasta, propunem tinerilor candidaţi pentru Parlament de pe listele altor partide, liberale şi democratice, să organizam o masă rotundă şi să invităm presa să discutăm despre viziunile noastre asupra viitorului Republicii Moldova.

Sursa: www.ae.md