Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

MAE garantează lupta împotriva corupţiei

|versiune pentru tipar| MAE, 18 martie 2009

Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană a adresat o scrisoare deschisă semnatarilor Pactului naţional împotriva corupţiei, Valerian Hortolomei — preşedinte al PR, Vlad Filat — preşedinte al PLDM, Serafim Urechean — preşedinte al AMN, Dumitru Diacov — preşedinte al PD, Ana Tkaci — preşedinte al PDSMU.

Documentul are anexată o “demisie în alb” pregătită de MAE pentru viitorii deputaţi — semnatari ai Pactului anticorupţie, în cazul în care vor face uitat angajamentul de a respecta aceste măsuri. “Mă angajez să demisionez din funcţia de Deputat al Parlamentului Moldovei în cazul în care votul meu în calitate de deputat va fi oferit în favoarea unui candidat la Presedinţia Republicii Moldova care este sprijinit de oricare formaţiune politică comunistă sau aliată cu aceasta”, scrie în demisia în alb pregătită de MAE pentru partidele care s-au aliat măsurilor împotriva corupţiei.

Prezentăm mai jos textul integral al scrisorii deschise a MAE:

Domnilor,

În urmă cu 12 zile am lansat spre dezbatere publică Pactul Naţional împotriva Corupţiei, singurul set de măsuri concrete elaborat de opoziţia pro-europeană. L-am adresat spre semnare tuturor partidelor democratice, fie ele de stânga sau de dreapta, cu condiţia ca acestea să nu fie apropiate de cancerul politicii moldoveneşti, PCRM. Dumneavoastră aţi răspuns apelului nostru şi v-aţi exprimat aprobarea pentru programul propus de MAE. Este un gest care ne face să credem că există o posibilitate reală să veniţi alături de noi şi în etapa a doua a combaterii corupţiei.

O parte a politicienilor de dreapta încearcă, din păcate, să acrediteze ideea că prin condamnarea corupţiei din toate partidele se favorizează partidele comuniste. Acesta este, în opinia noastră, un raţionament fals şi dăunător. Noi, partidele pro-europene, trebuie să avem aceeaşi atitudine faţă de corupţie, indiferent unde se manifestă şi ce amploare are. Bineînţeles că, în proporţie covârşitoare, marile afaceri au în spate clientela politică a PCRM, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să sancţionăm şi tentaţia către banul public pe care unii dintre reprezentanţii partidelor europene au manifestat-o în anumite situaţii. Doar aşa putem demonstra oamenilor că de comunişti ne diferenţiază nu doar voinţa de a duce Moldova în clubul ţărilor cu democraţie reală, ci şi voinţa de a nu ne vinde pe 30 de arginţi, aşa cum au făcut-o deja unii dintre fraţii noştri.

Domnilor,

MAE a ridicat sabia împotriva corupţiei din toate partidele. Ne bucură că ne-aţi fost alături în această primă etapă, spre deosebire de alte partide democratice cum ar fi PL care s-a izolat complet de idealurile noastre. Cu o semnătură nu vine, însă, primăvara. Este timpul să facem mai mult. Moldovenii au nevoie nu numai de o alternativă europeană la actuala putere coruptă şi autocrată, ci şi de una onestă şi bine intenţionată. Doar aşa îi putem învinge pe cei care păstrează Moldova în sărăcie cu scopul de a o prădui prin intermediul clanurilor şi clientelei politice. Noi, cei de la MAE, am fost extrem de riguroşi în momentul în care am elaborat listele electorale pentru a nominaliza doar candidaţi nepătaţi, al căror nume nu a fost pus nici măcar sub îndoiala afacerilor cu statul sau a actelor de corupţie de orice fel. Credem că trebuie să faceţi şi dumneavoastră acest pas şi să curăţaţi listele electorale de pete.

Vă rugăm, în acest sens, să vă retrageţi sprijinul politic oferit tuturor celor asupra cărora au planat sau planează suspiciuni de corupţie semnalate de media democratică şi de societatea civilă. Nu îi vom nominaliza noi pentru că nu este în căderea noastră să ne amestecăm în ograda dumneavoastră. În cazul în care nu veţi da curs acestei propuneri, orice discurs al dumneavoastră privind corupţia nu va mai reprezenta pentru noi altceva decât vorbe în vânt.

Un al doilea lucru pe care vi-l propunem este să prezentaţi ca şi noi o demisie în alb care va reprezenta garanţia că nu veţi vota niciun candidat la Preşedinţia Moldovei susţinut de PCRM sau de acoliţii săi. Vă cerem acest lucru pentru că, deşi corupţia nu are culoare politică, PCRM este un partid structural corupt, imposibil de reformat, iar apariţia unui al doilea caz Roşca ar fi fatală pentru credibilitatea partidelor pro-europene.

În speranţa că daltonismul în faţa corupţiei poate fi tratat,

Cu stimă,

Anatol Petrencu, preşedintele MAE — propunere pentru Preşedinţia Republicii Moldova
Vitalia Pavlicenco, deputat — propunere MAE pentru Preşedinţia Parlamentului
Alexandra Can — propunere MAE pentru funcţia de Prim-ministru

Serviciul de presă al MAE