Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiMAE

MAE şi-a lansat campania pentru referendum sub sloganul “Votăm pentru un preşedinte al poporului”

|versiune pentru tipar| MAE, 7 august 2010

“Votăm pentru un preşedinte al poporului” — acesta este sloganul sub care Mişcarea Acţiunea Europeană va face agitaţie electorală în campania pentru referendumul din 5 septembrie. MAE susţine, la fel ca şi partenerii săi din AIE, alegerea preşedintelui în mod direct, de către popor.

Mişcarea Acţiunea Europeană şi-a lansat sâmbătă, 7 august, campania electorală pentru referendumul republican constituţional din 5 septembrie, în cadrul unei adunări cu peste 400 de membri ai partidului veniţi din întreaga ţară.

“MAE, alături de celelalte partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, sunt singurele forţe politice importante care susţin alegerea preşedintelui de către cetăţeni şi îi îndeamnă pe oameni să vină la vot pe 5 septembrie. Comunicat de presăAceasta este o nouă dovadă a modului responsabil în care MAE înţelege va lupta pentru Republica Moldova.”, a declarat preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă în faţa participanţilor.

Veaceslav Untilă consideră că alegerea preşedintelui de către popor va fi un pas important spre reforma sistemului politic din Republica Moldova. Iar această reformă trebuie să continue cu depolitizarea funcţiei de preşedinte. “MAE va solicita realizarea unui protocol politic între partidele democratice, pentru ca viitorul preşedinte să renunţe la calitatea de membru de partid. Câtă vreme oamenii aleg preşedintele, este absolut firesc ca el, odată ales, să renunţe la calitatea de membru de partid. Vorbim de un preşedinte al tuturor cetăţenilor, nu al tuturor membrilor unui partid.”, a afirmat preşedintele MAE.

“Am fost întrebat de multe ori ce dorim noi să aducem nou în politica din RM. Ce doresc eu. Răspunsul este simplu: noi ne luptăm pentru corectitudine, pentru dezvoltare şi pentru democraţie. Să trăim într-o ţară democrată, condusă de oameni corecţi care iau decizii în interesul cetăţenilor şi pentru creşterea bunăstării acestora. Noi am uitat ce înseamnă normalitate. Asta dorim, să aducem nou în politica din RM: normalitate.”, a mai spus Veaceslav Untilă.

La rândul său, prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu, a arătat că timpul comuniştilor a trecut. “PCRM se opune pentru că doreşte să impună preşedintele prin jocuri şi presiuni politice, pentru că se teme de votul populaţiei. Un preşedinte votat de un partid, sau de mai multe, va avea cu siguranţă o obligaţie faţă de acestea. Preşedintele trebuie să fie ales de oameni: pentru a-i reprezenta direct pe ei, nu pe politicieni; pentru a fi direct responsabil faţă de problemele şi nevoile oamenilor, nu ale partidelor. Preşedintele trebuie să dea socoteală în faţa oamenilor, nu a partidelor.”, a declarat Anatol Petrencu.

Dintre vorbitori s-a mai remarcat Sergiu Răilean, coordonator al Departamentului Relaţii cu Diaspora, care a vorbit despre moldovenii de peste hotare şi dorinţa acestora de a se întoarce într-o ţară în care cetăţenii îşi decid propriul destin. Prin alegerea directă a preşedintelui, întărim democraţia în RM. Pentru că nimeni nu vrea să se întoarcă într-o ţară în care democraţia scârţâie, a spus Răilean.

Mihaela Zaharia şi Sergiu Baltaga au vorbit în numele tinerilor despre dorinţa de a vedea o Moldovă prosperă, în care există egalitate de şanse. “Noi, tinerii din MAE, la fel ca restul partidului, am făcut şi facem politică pentru oameni. De aceea le spunem tuturor azi că trebuie să vină la referendum şi să voteze pentru modificarea Constituţiei. Să voteze pentru un preşedinte al poporului.”, a declarat Sergiu Baltaga, vicepreşedinte MAE. “Poate că nu e chiar un vis să pot spera să văd prima femeie candidat la preşedinţia ţării. Dar o femeie care să ceară votul direct, nu să fie numită în urma unor aranjamente ale partidelor, cum au dorit comuniştii.”, a spus Mihaela Zaharia, o tânără membră a MAE.

Campania lansată astăzi de Mişcarea Acţiunea Europeană are rolul de a informa populaţia cu privire la beneficiile alegerii prin vot direct a preşedintelui şi de a îndemna cetăţenii să iasă la referendum pe 5 septembrie şi să voteze “pentru”.

Serviciul de Presă al MAE