Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiMRRM

Comunicat de presă al MSPR din RM cu privire la participarea romilor la referendumul constituţional din 5 septembrie

|versiune pentru tipar| MRRM, 7 septembrie 2010

Onorată asistenţă,

Noi, MSPR din RM am participat în cadrul Referendumului Constituţional din 5 septembrie 2010 având opţiunea “PENTRU” alegerea Preşedintelui de către întreg poporul. Acest scrutin electoral a fost primul exerciţiu politic pentru formaţiunea noastră. Cu acesta ocazie dorim să mulţumim comunităţii romilor din RM pentru participare în acest Referendum.

Totodată ţinem să menţionăm cauzele participării slabe ale populaţiei în acest prebescit.

Ion Duminică,
Vicepreşedinte MSPR din RM

Luarea de cuvînt a dlui Petru Baranciuc, prim-vicepreşedintele MSPR din RM

Onorată asistenţă,

Folosindu-mă de acest prilej aş vrea încă o dată să mulţumesc tuturor participanţilor la Referendum, în general şi comunităţii romilor din RM în special, care a fost relativ activă în acest exerciţiu consultativ.

În afara celor menţionate de către colegul meu Ion Duminică, cred că, ar fi cazul să mai menţionăm cîteva din motivele care au influenţat într-un fel sau în altul rezultatul acestui plebescit.

Necătînd la toate aceste inconveniente, MSPR din RM a reuşit să mobilizeze o treime din cetăţenii de origine romă apţi de vot în vederea exercitării acestui act politic. Noi nu deţinem datele referitor la participarea la vot pe municipiul Chişinău, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză, raioanele Teleneşti şi Şoldăneşti, în rest după datele Preşedintelor Organizaţiilor Teritoriale au votat 40.014 cetăţeni, dacă mai adăugăm şi teritoriile de care nu dispunem de informaţie, atunci puteţi să Vă faceţi o concluzie corectă asupra rezultatelor reale. Credem că nu este unul din cele mai proaste rezultate pentru MSPR din RM.