Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPC

Pozitia Partidului Conservator fata de referendumul de modificare a Constitutiei

|versiune pentru tipar| PC, 10 august 2010

Referendumul constitutional din 5 septembrie si ulterioara alegere a sefului statului prin vot direct de catre popor nu e in stare sa solutioneze criza politica care s-a aprofundat pe parcursul ultimului an, nu este solutia ce ar dezlega criza parlamentara in RM si nu-si propune sa perfectioneze Constitutia intru evitarea blocajelor politice pe viitor.

Prin referendum se urmareste modificarea bazelor constitutionale dupa interesul de moment al unor politicieni, acesta este doar o modalitate de mentinere si concentrare a puterii in detrimentul principiilor democratice, ale statului de drept si echlibrului dintre ramurile puterii in stat.

Referendumul este doar o ordinara actiune populista, care speculeaza faptul ca sondajele indica circa 75% ceteteni ce se pronunta pentru alegerea directa a sefului statului. In realitate reprezinta o modalitate a actualei conduceri de a debusola alegatorii (asa cum s-a intimplat si in RO la fiecare alegeri care puteau sa schimbe radical o guvernare), o prima repetitie generala cum cu votul a doar 17% alegatori poti modifica o norma constitutionala si este un precedent deosebit de periculos de organizare a altor modificari constitutionale — in special ce tin de statutul politic al RM.

Partidul Conservaor nu va intreprinde actiuni de boicotare si calificam indemnul formulat de PCRM de boicotare a referendumului ca unul inoportun si dezavantajos — suna ca un ordin de a nu merge la urne pe 5 septembrie — si poate fi catalogat drept o lipsa de respect fata de 75% alegatori care nu mai doresc in continuare sa-si delege dreptul de a alege Presedintele unor indivizi incompetenti ajunsi parlamentari, gidati exclusiv de propriile interese.

In present situatia este de asa natura, ca prin schimbarea doar a modului de alegere a Presedintelui, in situatia unui referendum valid, viitorul presedinte ales va fi exponentul unui singur partid, iar premierul — de la altul sau altele — situatii similare celor din RO si UKR, ce provoaca criza puterii, conflicte permanente, instabilitate si grave consecinte socio-economice.

Apelul nostru este urmatorul — cetatenii ce nu vor merge la urna de vot pe 5 septembrie vor vota in acest fel impotriva actualei guvernari, iar cei ce nu sustin alianta in principiu, dar se pronunta pentru alegerea directa a sefului statului si deci vor merge la urne — ii indemnam sa vo teze “contra” — manifastind in acest fel neincrederea in actuala guvernare.

Partidul Conservator considera ca solutia optima pentru societatea noastra, care sa genereze o guvernare responsabila si eficienta, atit de necesara in conditiile actuale de criza economico-sociala profunda, este cea de initiere a reformei constitutionale in directia modelului prezidential de guvernare — optiunea noastra este pentru o republica prezidentiala. RM are nevoie de un Presedinte mandatat direct majoritatea cetatenilor, responsabil de actul guvernarii in stat si care sa posede atributii si competente suficiente in acest sens.

Dar asa cum criza politica actuala nu permite realizarea acestei reforme, presedintele in exercitiu trebuie sa dizolve parlamentul si sa anunte noi alegeri anticipate. Iar dupa viitoarele alegeri parlamentare sa fie creata o Comisie pentru reforma constitutionala din care sa faca parte reprezentanti ai ai puterii si opozitiei, ai societatii civile, experti-constitutionalisti nationali si internationali, ce va perfectiona Constitutia in vederea scimbarii formei de guvernamint in RM — republica prezidentiala.

Sursa: www.conservator.md