Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM “Cu privire la presiunile grave exercitate de către liderii Alianţei pentru Integrare Europeană asupra reprezentanţilor administraţiei publice locale”

|versiune pentru tipar| PCRM, 17 august 2010

Pe data de 16 august curent în unul din interviurile sale, prim-ministrul Republicii Moldova, Dl. Vlad Filat şi-a permis în mod public să exprime ameninţări în adersa reprezentanţilor administraţiei publice locale, celor care şi-au exprimat poziţia civică cu privire la referendumul din data de 5 septembrie 2010 şi au chemat cetăţenii să boicoteze această farsă a guvernanţilor. O zi mai tîrziu, la şedinţa guvernului, aceste ameninţări au fost cumulate de indicaţii directe ale prim-ministrului organelor de forţă şi de control “de a aplica măsuri necesare” în raport cu aceşti reprezentanţi ai administraţiei publice locale, a consilierilor şi primarilor.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova califică aceste acţiuni ale premierului Filat, ca fiind o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat, o acţiune de călcare în picioare a autonomiei locale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a celor aleşi. Nefiind în stare să explice majorităţii societăţii moldoveneşti sensul desfăşurării acestui referendum, prim-ministrul a recurs la metode gangster în adresa alegătorilor, cu atît mai mult subminînd legitimitatea şi baza democratică a aşa numitului referendum. Dl. Filat trebuie să conştientizeze foarte clar un lucru, şi anume, decizia de a participa sau nu în referendum aparţine în exclusivitate cetăţenilor statului, şi nimeni, inclusiv Prim-ministrul Republicii Moldova nu este în drept să dicteze sau să-şi impună părerea proprie cu privire la acest subiect. Cît nu s-ar supraaprecia cetăţeanul Filat, este evident un singur lucru, acest cetăţean nu are dreptul să utilizeze organele de forţă din subordinea guvernului pentru a-şi impune poziţia sa în subiecte de interes naţional.

Partidul Comuniştilor declară că în situaţia creată, Prim-ministrul Filat a depăpşit limita care-l separă pe un politician democrat de un dictator sau bandit. Doar banditismul politic, înarmat cu resursa administrativă, este capabil să utilizeze ameninţările cu represiuni în calitate de argumente în lupta ideillor şi poziţiilor civice. Toate aceste acţiuni ale regimului necesită să fie supuse urmăririi penale şi aprecierii legale pe măsură. Nici-o funcţie în stat nu poate să-i protejeze pe cei care uzurpează puterea în stat de la responsabilitate în faţa democraţiei moldoveneşti şi a poporului moldovean. Este evident că acest comportament al guvernului este o demonstraţie a slăbiciunilor regimului care se află la guvernare, a incapacităţii guvernanţilor de a duce o politică deschisă, contemporană, cu caracter european, de a fi o guvernare demnă şi cu autoritate.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova face apel către toţi cetăţenii statului, alegători, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale să nu se lase influenţaţi de aceste ameninţări primitive a premierului Filat şi altor lideri ai Alianţei. Doar prin poziţia noastră comună de boicotare a referendumului antipopular, tărie şi consecutivitate vom reuşi să întoarcem Republicii Moldova demnitatea unui stat independent, iar poporului speranţa schimbărilor spre bine.

Sursa: www.pcrm.md