Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPCRM

Demersul Preşedintelui PCRM V.Voronin către CEC privind declaraţia lui V.Filat referetor la boicotoarea referendumului

|versiune pentru tipar| PCRM, 18 august 2010
Domnului Eugen ŞTIRBU,
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale

Stimate Domnule Preşedinte,

Prin prezenta, vin să atrag atenţia Comisiei Electorale Centrale asupra implicării ilegale de către Guvernul Republicii Moldova în procesul electoral cu depăşirea vădită a competenţei.

Astfel, în cadrul şedinţei Guvernului din 17 august curent, Prim-ministrul Vlad Filat s-a arătat indignat de declaraţiile unor aleşi locali din mai multe raioane ale republicii care au îndemnat cetăţenii să boicoteze referendumul din 5 septmebrie 2010. Totodată, şeful executivului a dat indicaţii tuturor organelor de forţă să ia atitudine, să monitorizeze şi să sancţioneze pe toţi cei care intenţionează să boicoteze plebiscitul.

Considerăm că astfel de presiuni împotriva cetăţenilor cu implicarea autorităţilor este inadmisibilă şi contravine flagrant prevederilor Codului electoral.

Prin hotărîrea CEC nr. 3286 din 16 iulie 2010, Partidul Comuniştilor a fost înregistrat în calitate participant la referendumul republican din 5 septembrie 2010 cu opţiunea de a îndemna alegătorii să nu participe la referendum.

Ameninţările de a sancţiona toate persoanele care vor boicota referendumul reprezintă o intimidare a PCRM de a-şi desfăşura campania sa, încalcă flagrant principiul egalităţii tuturor participanţilor la referendum, implicarea ilegală a Guvernului, cu depăşirea atribuţiilor, în procesul electoral şi utilizarea resurselor administrative în campania electorală. Unicul organ care este responsabil de organizarea procesului electoral şi competent de a aplica sancţiuni este Comisia Electorală Centrală şi nici decum Guvernul.

Prin aceste acţiuni Prim-ministrul a încălcat prevederile art. 18, 26, 38 şi 46 al Codului electoral.

Ţinem să menţionăm, că declaraţiile referitor la neparticiparea la referendum nu înseamnă nici într-un caz exercitarea de presiuni asupra alegătorilor sau sabotarea prin diverse metode a procesului electoral de către autorităţile locale. Toate obligaţiunile legale de competenţa autorităţilor locale referitor la organizarea referendumului vor fi îndeplinite.

Luînd act de cele expuse, solicităm Comisiei Electorale Centrale să examineze, în regim de urgenţă, în cadrul şedinţei sale problema abordată în vederea neadmiterii implicării executivului şi altor organe în procesul electoral şi neadmiterii încălcării drepturilor legale ale unui participant la referendum.

Despre măsurile luate rugăm să ne informaţi.

Cu stimă,

Vladimir VORONIN,
Preşedintele PCRM

Sursa: www.pcrm.md