Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPDM

Declaraţia Preşedintelui Partidului Democrat din Moldova în legătură cu desfăşurarea referendumului constituţional din 5 septembrie

|versiune pentru tipar| PDM, 8 septembrie 2010

A fi decis şi responsabil înseamnă în primul rând voinţa de a schimba o stare de lucruri. Duminica trecută, Dvs., cetăţenii Republicii Moldova, aţi beneficiat pentru prima data de posibilitatea directă şi reală de a decide nu doar numele celor ce guvernează ţara, ci şi de a opta fără intermediari în privinţa unei tematici de o importanţă vitală pentru orice democraţie. Şansa de a decide singuri cum trebuie să fie ales Preşedintele ţării.

Ţin să vă mulţumesc din suflet, tuturor celor care prin prezenţa la vot aţi adus o nouă contribuţie la consolidarea tinerei noastre democraţii. Consultarea populară, fiind cea mai de preţ piatră la temelia oricărei democraţii, este o contribuţie palpabilă la consolidarea capacităţii de conştientizare a problemelor cu care se confruntă societatea şi reprezintă o reflecţie perfectă a spiritului poporului.

Pentru Partidul Democrat nu validarea sau invalidarea referendumului constituţional constituie cel mai important aspect al acestui exerciţiu, ci faptul că, pentru prima dată, o parte a clasei politice moldoveneşti s-a întors cu faţa spre cetăţeni în tendinţa de a pune capăt unei crize politice fără sens, alimentată de ambiţii partiinice, şi de a decide în privinţa modalităţii cum trebuie aleasă prima persoană din stat. Iar, Dvs., cei prezenţi la vot, aţi reacţionat fără echivoc PENTRU o responsabilitate mai mare a politicului faţă de popor, PENTRU dreptul Dvs. de a alege preşedintele prin vot direct. Sunt sigur că numărul celor care doresc alegerea de către popor a Preşedintelui este cu mult mai mare decât numărul celor care au votat, iar prezenţa scăzută la urnele de votare nu este decât o consecinţă a incapacităţii clasei politice de a explica cetăţenilor ce este un referendum şi că ei chiar au posibilitatea de a decide singuri.

Invalidarea referendumului constituţional din 5 septembrie nu este o victorie sau un eşec al cuiva, după cum încearcă unii să afirme sau să manipuleze. Invalidarea referendumului este, în primul rând, o lecţie. Despre faptul că democraţia se cultivă prin muncă şi dialog cât mai intens. Despre faptul că chiar şi pentru schimbări mult dorite societatea trebuie să lupte.

Noi am atenţionat întreaga clasă politică, fie cei de la guverare, fie din opoziţie, că cetăţenii au obosit si nu mai vor să participe la dezbateri şi lupte politice interminabile. Crezul politic al PDM rămîne neschimbat: problemele care dezbină societatea trebuie să fie lăsate la o parte. Noi trebuie să construim fabrici, drumuri, universităţi şi spitale, să creăm noi locuri de muncă, să creştem pensiile şi salariile. PDM propune să folosim toate pîrghiile pentru a oferi cetăţenilor condiţii de viaţă cît mai bune, într-o societate unită şi prosperă. Referendumul din 5 septembrie a confirmat că PDM are dreptate.

Astăzi noi privim cu încredere în viitor şi sîntem chiar mai puternici, deoarece puterea noastră constă în aceea că obiectivele şi valorile PDM sunt împărtăşite de majoritatea cetăţenilor Moldovei. De acest fapt m-am convins, personal, vizitînd toate raioanele ţării şi având întrevederi cu mii de oameni. Cetăţenii îşi doresc, mai întîi de toate, o statalitate puternică, integrare europeană şi soluţionarea prioritară a problemelor sociale. Cetăţenii vor ca ţara să iasă din sărăcie şi nedreptate, îşi doresc locuri de muncă, vor să aibă trai decent. Iar aceasta si este scopul politic al Partidului Democrat din Moldova.

Sprijinul pe care ni-l acordaţi mă face să cred cu tărie că, în scurt timp, vom depăşi criza politică şi, împreună, vom rezolva adevăratele probleme de care ne ciocnim zilnic. În încheiere, vă mulţumesc repetat, stimaţi prieteni, că sînteţi alături de PDM.

Sunt sigur că drept urmare a referendumului clasa politică responsabilă din Republica Moldova va fi mai înţeleaptă, cumpătată şi, totodată, mai hotărâtă în acţiuni, iar noi, Dvs. şi Partidul Democrat din Moldova, vom găsi soluţia corecta pentru a scoate ţara din impasul politic în care se află.

Marian Lupu,
Preşedintele Partidului Democrat din Moldova