Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPLDM

Demersul Preşedintelui PLDM, Vlad Filat către CEC

|versiune pentru tipar| PLDM, 26 august 2010
Către Preşedintele Comisiei Electorale Centrale,
Eugen Ştirbu

Stimate dle Preşedinte,

La data de 5 septembrie 2010, în Republica Moldova va avea loc referendumul constituţional în problema modificării art.78 din Constituţie. În legătură cu aceasta, aş dori să vă atrag atenţia asupra unei situaţii ce ar putea afecta exercitarea de către cetăţeni a dreptului lor fundamental de vot, prevăzut în art.38 din Constituţie.

La momentul actual, potrivit datelor Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, 314 540 paşapoarte şi circa 130 000 buletine de identitate au termenul de valabilitate expirat. Acest lucru este o piedică în exercitarea de către cetăţeni a dreptului lor de vot. Într-o situaţie dificilă sunt, în special, cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare, care nu au posibilitatea să-şi perfecteze rapid un nou paşaport.

Reieşind din prevederile legislaţiei în vigoare, dar şi reieşind din practica Comisiei Electorale Centrale (alegerile locale generale din 2007 şi alegerile parlamentare din 2009), solicit să adoptaţi o hotărîre prin care să fie admisă exercitarea dreptului de vot la referendumul din 5 septembrie în baza paşapoartelor şi buletinelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat.

Vlad Filat
Preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Sursa: www.pldm.md