Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPNL

Poziţia tinerilor naţional-liberali faţa de Referendum

|versiune pentru tipar| PNL, 5 august 2010

Noi, tinerii national-liberali, ii indemnam pe cetatenii cu drept de vot sa participe la referendumul constituţional din 5 septembrie 2010, pentru a hotari ca Presedintele Republicii Moldova sa fie ales de catre toti alegatorii.

Programul PNL prevede alegerea sefului statului prin votul direct al cetatenilor. Noi, tinerii national-liberali, consideram ca Republica Moldova a pierdut aproape 20 de ani din cauza luptelor politice inutile.

Asta s-a intimplat pentru ca primii doi Presedinti — Mircea Snegur si Petru Lucinschi — nu au fost Presedinti de impacare a societatii si a fortelor politice, ci Presedinti care nu au putut rezolva prea multe probleme, dar au spus mereu ca nu le ajung atributii si prerogative.

Dupa aceasta, din cauza cirdasiei dintre unii democrati si comunisti, a fost schimbat modul de alegere al Presedintelui si, in ultimii zece ani, am avut un Presedinte rosu, comunist, Voronin, care nu a facut reforme, nu a dezvoltat democratia, nu a transformat statul nostru int-un stat cu sansa de a ajunge in Europa.

Viata trece si acesti 20 de ani de esec se pot repeta, daca in fruntea statului va veni iarasi o persoana ce nu va avea o orientare proeuropeana clara sau va calca in picioare valorile nationale.

Noi, tinerii national-liberali, optam pentru un Presedinte care nu va incalca atributiile constitutionale, care nu va cauta sa domine intreaga viata politica si economica, care nu-i va impiedica pe cetateni sa fie liberi in toate. Numai astfel putem iesi din criza de sistem, in care ne aflam.

Tinerii mai considera ca presedintii-barbati de pina acum nu au facut prea mult bine societatii. Mereu s-au certat, au tras sfori, comunistii au creat un clan mafiot prin care s-au imbogatit ei personal si au saracit oamenii simpli.

Din aceasta cauza, parintii nostri si tinerii pleaca sa munceasca din greu peste hotare. Participind la acest referendum, va trebui sa ne gindim si la figura care va avea vointa politica sa impace societatea, sa aiba o pozitie demna in relatiile cu Rusia, sa cunoasca limbi straine si sa vorbeasca liber cu partenerii occidentali.

Poate ca o doamna pregatita, in acest sens, ar face bine Republicii Moldova, ca sa urmam exemplu statelor, in care femeile aflate in inalte functii in stat au adus stabilitatea si prosperitatea. Ca exemplu — Spania, Letonia, Germania, SUA etc.

Presedintele R.Moldova va trebui sa impace populatia majoritara romaneasca si grupurile etnice, prin a le ajuta acestora sa se integreze in societate. Noi, tinerii, nu avem ce imparti cu ucrainenii, bulgarii, romii, rusii, evreii, gagauzii si alti reprezentanti ai etniilor, pe care ii dorim integrati politic si social in societatea moldoveneasca, respectindu-ne limba si obiceiurile.

Tinerii doresc o majoritate democratica in Parlament, un prim-ministru puternic si un Presedinte proeuropean, reformator, cult, care va promova dialogul in societate intre fortele politice, nu se va ocupa de un populism ieftin sau ne va arata mofturi si capricii.

Unii lideri politici de la noi vorbesc de “un Presedinte puternic”. Noi nu intelegem ce inseamna asta. Daca asta inseamna un Presedinte cu vointa intelectuala, cu vointa politica de a ajuta la promovarea reformelor, asa cum au facut alte state, daca vom avea un Presedinte de care sa nu ne fie rusine cum vorbeste sau care injura grosolan, daca vom avea un Presedinte cu care vor dori sa discute Presedintele Romaniei, al altor state din UE si NATO, inseamna ca vrem si noi un Presedinte puternic.

Daca, insa, cineva isi inchipuie un “Presedinte puternic” in sensul sa controleze totul, sa faca scheme economice ilegale si sa favorizeze protectionismul, monopolismul si coruptia, noua nu ne trebuie un asemenea Tatuc. Iata a fost Voronin si ne-a distrus viitorul noua, tinerilor.

Noi nu dorim tensiuni si neintelegri vesnice in sfera Puterii, decit cele care contribuie la binele societatii. Noi nu vrem un Presedinte care sa spuna de dimineata pina seara ca el e votat de oameni si poate dicta ori cere ce ii trasneste prin cap. Mergem la referendum ca sa avem un Presedinte ce va desemna un prim-ministru rezultat din dialogul partenerilor din viitoarea majoritate parlamentara, pe care o dorim proeuropeana, proromaneasca, proNATO si proRepublica Moldova.

Nu vrem un Presedinte care sa fie cu vorba spre UE, iar cu fapta spre Kremlin. Adica nu vrem un Presedinte cu un ochi spre Europa si cu altul spre Moscova.

Noi vrem un Presedinte care sa instituie pacea si concilierea in societate, care sa favorizeze aparitia investitiilor, ce vor conduce la aparitia locurilor de munca, la dezvoltarea tehnologiilor avansate. Ca noi, tinerii, sa stam aici si sa invatam, sa muncim pentru binele statului nostru. Noi, tinerii, vrem un Presedinte care sa se gindeasca in egala masura la batrinii, care trebuie sa aiba o pensie buna, la parinti, care sa poata munci liber, si la tineri, care sa creada intr-un viitor civilizat, european!

Pentru aceasta va indemnam sa iesiti la referendum si sa fiti fauritori activi ai destinului vostru!