Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPNL

Declaratia PNL cu privire la tentativa comunistilor de a bloca mesajul unionist, proromanesc, in RM

|versiune pentru tipar| PNL, 20 august 2010

Partidul National Liberal si-a promovat, inca in alegerile locale din 2007, sub regim comunist, conceptul privind Uniunea Interstatala Romania — Republica Moldova, drept cale de integrare accelerata in NATO si UE. Membrii PNL au ferma convingere ca doar apropierea de Romania, suportul masiv al Romaniei, unirea cu Romania pot readuce rapid populatia dintre Prut si Nistru in familia europeana. PNL a inclus aceasta pozitie in spotul sau in care invita populatia sa participe la referendum, spot contestat la CEC de comunisti.

Evolutiile de dupa proclamarea Independentei au demonstrat — daca mai era de demonstrat — ca statul nostru nu are putere suficienta sa reziste in fata presiunilor cercurilor imperiale de la Moscova, sa se desprinda de zona de influenta rusa, pentru a deveni unul viabil, cu perspectiva euratlantica. De aceea, PNL promoveaza ideea suportului maxim, pina la unirea cu Romania, drept cale de lichidare a consecintelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop in privinta fostei Basarabii, actuala R.Moldova, drept singura cale de salvare a populatiei din cel mai sarac stat din Europa, conditie la care acesta a fost adus de regimurile retrograde comuniste pe parcursul a 14 ani din cei 19 de “Independenta”.

Totodata, PNL vede Actul reunificarii celor doua state romanesti in cadrul constitutional in vigoare in Republica Moldova — prin referendum sau printr-un vot in Parlament. PNL nu a chemat niciodata la schimbarea prin violenta a regimului constitutional din R.Moldova ori a statutului de subiect international al celui de-al doilea stat romanesc.

Temerea comunistilor — a cincea coloana a cercurilor imperiale antieuratlantice de la Kremlin — este ca aceasta zona le va iesi de sub control, de aceea PCRM se arata deranjat de detabuizarea unor teme ce pot schimba orientarea rusofila a cetatenilor. Comunistii nu se pot debarasa de apucaturile lor de a inchide gura celor ce gindesc altfel.

PNL va vedea daca R.Moldova se vrea stat de drept, in care sa se respecte libertatea de exprimare, inclusiv in campaniile electorale, conform legii si practicilor judiciare europene, expuse in Referinta PNL la contetarea comunistilor depusa la CEC, sau in statul nostru se preiau practicile comuniste ilegale.

Daca, si dupa 29 iulie 2009, cind regimul comunist a fost oficial rasturnat, viziunile unor institutii de stat, ale unor partide vor fi antidemocratice, va insemna ca nu s-a produs alternanta la Putere, iar unele partide, pretins democratice se pregatesc, probabil, sa coopereze cu fortele maronii, operind, impreuna cu PCRM, contra unor partide ca PNL, din cauza ca national-liberalii sensibilizeaza societatea, in ultimul timp, si asupra unor cazuri, tot mai frecvente, de contrabanda cu tigari, ce afecteaza grav imaginea Republicii Moldova.

PNL se declara profund ingrijorat de declaratiile de presa facute de unii membri ai CEC, inaintea deciziei pronuntate pe merginea contestarii depuse de PCRM, calificindu-le drept tentativa de trafic de influenta in favoarea comunistilor si a unor partide din AIE, ce s-au declarat, si cu alte ocazii, “deranjate de partidele extraparlamentare”, adica, paradoxal si regretabil, nu de comunisti.

PNL asteapta o decizie obiectiva, juridica, legala, si nu politica, din partea CEC, desi are temeiul sa presupuna ca mesajul national-liberal unionist ar deranja si unele partide zise democratice. PNL isi va schimba aceasta impresie, daca partidele necomuniste vor lua atitudine contra demersului comunistilor depus la CEC privind interzicerea spotului electoral al PNL, si nu se vor alatura — deschis sau tacit — pozitiei antiunioniste si antiromanesti a comunistilor.

In cazul in care CEC se va conforma cerintei PCRM, declaram ca PNL va ataca decizia in instanta de judecata si va sensibiliza Consiliul Europei asupra gravei incalcari a legislatiei, solicitind si o decizie CEDO asupra acestei cauze, daca va fi pierduta in Republica Moldova.

PNL aminteste ca, la CEDO, se afla, in ultima faza a examinarii, dosarul intentat pentru calomniere de catre presedintele partidului, Vitalia Pavlicenco, liderului comunist Vladimir Voronin, ex-sef de stat.

Sursa: www.pnl.md