Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPNL

PNL a obţinut azi o semivictorie în justiţie

|versiune pentru tipar| PNL, 13 septembrie 2010

Astazi, 13 septembrie 2010, Curtea Suprema de Justitie, a casat Hotararea Curtii de Apel Chisinau, prin care a fost resprinsa, ca ilegala, contestatia PNL vs CEC privind incalcarea de catre Partidul Umanist din Moldova (PUM) a legislatiei electorale. Curtea Suprema de Justitie a remis cauza spre rejudecare intr-un alt complet de judecata, la Curtea de Apel.

Amintim, CEC a respins contestatia PNL privind faptul ca PUM, desi a plasat o retea de panouri cu portretele lui Valeriu Pasat, presedintele formatiunii respective, in perioada electorala, nu a declarat nici un fel de cheltuieli la Comisia Electorala Centrala.

PNL s-a adresat in justitie. Insa Curtea de Apel Chisinau i-a ingradit accesul la justitie Partidului National Liberal, emitind o hotarare nemotivata.

Acum Curtea de Apel Chisinau urmeaza sa constate circumstantele cauzei si sa depisteze, probabil, cine, totusi, a finantat Partidul Umanist din Moldova in campania electorala din 5 septembrie 2010.

Pentru PNL a fost si ramine stranie atit hotarirea CEC, precum si lipsa interesului presei pentru acest caz, care tinde sa devina un fenomen periculos, ce va crea conditii propice pentru amplificarea coruptiei in Republica Moldova. Cistigarea cauzei de catre CEC si PUM in instanta ar insemna un grav precedent pentru subiectii electorali, care ar capata dreptul de a avea publicitate electorala fara a declara cheltuielile suportate, de teama descoperirii sursei lor, care poate fi si una ilegala.

Daca PNL va cistiga aceasta cauza, CEC nu va mai putea trata superficial rapoartele financiare ale subiectilor electorali, ci va transmite dosarele spre examinare Procuraturii, CCCEC, altor structuri abilitate.

Serviciul de presă al PNL