Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPRM

Poziţia Partidului Republican din Moldova faţă de referendumul de modificare a art. 78 din Constituţie

|versiune pentru tipar| PRM, 16 august 2010

Mai mult de un an Republica Moldova se află într-o criză politică continuă, determinată de incapacitatea actorilor politici de a ajunge la un consens, în interesul întregului popor moldovenesc. Evenimentele din ultimul timp arată clar că, partididele politice parlamentare se conduc exclusiv de interesele sale imediate, fara a lua în consideraţie prejudiciile grave aduse perspectivelor ţării noastre. Instabilitatea politică a cauzat populismul şi oportunismul în declaraţii pe de o parte, iar pe alta duce la regresul economic şi social al statului nostru.

Astfel, a apărut necesitatea identificării unei soluţii care ar permite depăşirea măcar a primei etape a crizei politice. În acest sens, Partidul Republican a examinat mai multe posibilităţi legale de soluţionarea acestei probleme, bazîndu-se pe informaţia disponibilă despre opinia cetăţenilor moldoveni la acest subiect.

În acest context, Partidul Republican din Moldova a decis să susţină iniţiativa alegerii Preşedintelui Republicii Moldova direct de către popor, ca o soluţie posibilă pentru deblocarea crizei politice actuale. Fiind conştienţi că rezultatele referendumului oarecum vor crea o serie noi de probleme politice, dar şi avînd în vedere necesitatea progresului cît mai rapid în depaşirea blocajului creat, Partidul Republican susţine organizarea referendumului şi consideră că, oricare ar fi rezultatul acestuia, voinţa poporului moldovenesc trebuie să constituie baza în adoptarea deciziilor de către conducerea Republicii Moldova.