Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPSD

Adresarea PSD către OSCE, reprezentantul permanent al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, misiunile diplomatice acreditate în Moldova şi către organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PSD, 18 august 2010

Alianţa pentru Integrare Europeană, care se află la guvernare în Republica Moldova, a adoptat decizia de a desfăşura la 5 septembrie un referendum constituţional în problema formei de alegere a Preşedintelui ţării.

PSD din Moldova cheamă alegătorii moldoveni să boicoteze acest referendum, deoarece decizia de desfăşurare a lui a fost adoptată cu numeroase încălcări a normelor Constituţiei în vigoare. Cea mai gravă încălcare ţine de faptul că actualul Parlament nu are legitimitatea să adopte o asemenea decizie, deoarece termenul legitimităţii lui s-a încheiat încă la 7 decembrie 2009. După această zi, în Republica Moldova a avut loc uzurparea puterii de stat de către partidele Alianţei de guvernare, care sfidează voinţa poporului şi prevederile legislaţiei, din cauza faptului că înalţii demnitari de stat, fiind cetăţeni ai altui stat, România, se văd obligaţi să traducă în viaţă interesele expansioniste ale statului căruia i-au jurat credinţă. Poporul Moldovei a pierdut independenţa, lui i-a fost furat dreptul constituţional de a determina viaţa politică a ţării.

Partidul Social Democrat din Moldova vă îndeamnă să nu participaţi la experimentul înjositor, pregătit să se întâmple pentru poporul moldovenesc la 5 septembrie. Ne adresăm către dumneavoastră cu propunerea de a nu trimite observatori la referendumul anticonstituţional. Poporul moldovenesc, rămas unul la unul în lupta lui cu o putere care a trădat ţara, speră că comunitatea internaţională, organismele internaţionale şi ţările democratice nu vor susţine dorinţa Alianţei de guvernare de a se menţine cu orice preţ la putere pentru a lichida independenţa ţării. Puterea în Moldova trebuie să aparţină poporului. Boicotarea referendumului, alegerile parlamentare anticipate — sunt unica cale de restabilire a independenţei naţiunii moldoveneşti şi a statului moldovenesc.

Sursa: terra.md