Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010DeclaraţiiPSMPR

Poziţia Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” în legătură cu referendumul constituţional din 5 septembrie 2010

|versiune pentru tipar| PSMPR, 29 august 2010

Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” de la momentul constituirii sale a pledat, pledează şi va pleda pentru ca ţara noastră să fie un stat moldovenesc suveran, multinaţional, teritorial integru cu statut neutru şi cu o economie care este bazată pe producerea contemporană a mărfurilor şi serviciilor.

Economia ţării, în primul rînd, trebuie să asigure respectarea intereselor obşteşti. Este vorba despre funcţionarea eficientă a învăţămîntului, ştiinţei, ocrotirii sănătăţii, culturii.

Noi ne socotim patrioţi-statalişti şi propuneam permanent guvernanţilor noştri să promoveze politici statale bazate nu pe împrumuturi externe ci pe propriile forţe şi rezerve.

Asupra problemelor nominalizate poziţia partidului nostru a fost consecventă şi niciodată nu s-a schimbat.

Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” niciodată nu a fost finanţat de lumea criminală sau de cea oligarhică. Nici conducerea partidului, nici mebrii lui nu au furat nimic. În acest context mîinile noastre sînt “curate”. Noi trăim alături de concetăţenii noştri cu aceeaşi viaţa comună şi nu ne este ruşine să privim în ochiile lor.

De aceea partidul socoate că el este în drept, în acest impas greu, în această perioadă importantă pentu noi toţi şi pentru ţara noastră — Republica Moldova, să-şi expună poziţia în legătură cu referendumul constituţional din 5 septembrie 2010.

La prima vedere, iniţiativa actualei puterii referitor la desfăşurarea referendumului arată simplu şi convingător. În ţară avem criză politică. În situaţia dată popporul trebuie să fie arbitru care va exprima poziţia sa referitor la modul de alegere a şefului statului. Şi în cazul, dacă cetăţenii vor susţine propunerea despre alegerile preşedintelui ţării în mod direct, actuala criză politică va fi depăşită.

Aici, Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” socoate că datoria lui în cazul dat este de a lămuri alegătorilor noştri adevărata stare a lucrurilor. În cazul referendumului dat este vorba nu de o procedură dempcratică ci de o înşelăciune subtilă a populaţiei, de o capcană pregătită pentru alegători. Şi esenţa ei este următoarea:

1. În realitate sarcina principală a guvernanţilor actuali nu este consolidarea statalităţii moldoveneşti, nu este depăşirea crizei politice, precum şi îndeplinirea voinţei poporului exprimate în cadrul referendumului.

Sarcina principală a guvernării actuale este numai lărgirea împuternicirilor sale, posibilităţilor sale, precum şi păstrarea, cu orice preţ a poziţiilor sale în organele de putere la nivel statal.

Pentru îndeplinirea scopului dat, folosindu-se de experienţa Georgiei, a Ucrainei şi a Kirgiziei, s-a provocat în centrul Chişinăului o revoltă anticonstituţională, apoi ne întrînd nelegitim în cabina de vot s-au provocat alegerile parlametare anticipate din 29 iulie anul precedent şi, astfel, s-au “dobîndit” puterea cu preţul tradării de către cei ce se numesc astăzi democraţii. Dobîndind astfel puterea şi pentru a o menţine au modificat legislaţia nu în conformitate cu necesităţile societăţii şi ale statului ci în conformitate cu interesele sale partiinice şi de grup.

2. În acest context viitorul referendum nu este un evenimet politic nou şi sinestătător cu scopuri pozitive şi conţinut rezonabil. Viitorul referendum este încă o etapă a luptei pentru putere, continuare a dizastrului pe care l-am văzut la 7 aprilie anul precedent în centrul capitalei. Această continuare se efectuează cu metode noi. Dar şi ele sînt de asemenea meschine. Actuala putere a stabilit “regulile de joc” de aşa natură că rezultatele referendumului, ne ţinînd cont că legislaţia electorală va fi formal respectată, vor fi denaturate esenţial din cauză secţiilor de votare deschise peste hotarele ţării în afara instituţiilor consulare ale Moldovei. După formă — totul este legitim, dar după esenţă procedurii de vot liber — bătaie de joc.

3. Referendumul dat pentru actuala conducere a ţătii este un poligon de instrucţie, un antrenament pentru căutarea modelului optim de a se fixa la putere şi a-şi păstra fotoliile. Referendumul este necesar Alianţei pentru probarea vicleşugurilor electorale şi ca urmare cu ajutorul acestora, de a dobîndi cîştigul la alegerile preşedintelui ţării şi cele parlamentare.

În cazul, dacă în viitorul Parlament actuala Alianţă nu va acumula o majoritate constituţională, guvernarea va numi un referendum nou cu ajutorul căruia actuala Constituţie a statului moldovenesc multinaţional şi cu statut neutru va fi înlocuită la o altă Constituţie al altui stat — al doilea stat romînesc fără indicarea statutului de neutralitate.

Se mizează pe naivitatea alegătorilor cărora li se insuflă cum că poporul trbuie şi este în stare, prin cuvîntul său dur, de a ajuta ţara sa în depăşirea crizei politice — în realitate actuala guvernare transformă alegătorii în materie primă care trebuie sa fie folosită cinic şi deschis în lupta sa pentru putere.

Astfel, referendumul dintr-o procedură democratică în Moldova şi în condiţiile actuale este transformat de Alianţa într-o farsă politică deschisă.

Este evident că referendumul propus duce din nou la impas. El este o capcană, este o înşelăciune subtilă a cetăţenilor, care se efectuează în interesele celora cărora astăzi se află la putere şi nu doresc să o piardă .

Astăzi — referendum. Mîine — alegerile preşedintelui care va vi impus poporului din partea oligarhilor şi susţinut financiar de ei. Poimîine — încă o criza politică mai profundă bazată pe confruntări dure dintre Preşedinţia şi Parlamentul, dintre Preşedinţia şi Guvernul, care va duce sau la haos, sau la dictatură.

Consecinţele negative ale dezvoltării evenimentelor de aşa natură sînt evidente: în primul rînd, este vorba despre micşorarea nivelului de trai al populaţiei şi slăbirea statului.

Din aceste motive Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” socoate că întrebarea participării sau neparticipării cetăţenilor noştri la referendumul, în realitate, este întrebarea despre încrederea sau neîncrederea acordată actualei guvernări, care pe parcursul perioadei de un an de guvernare s-a descreditat.

În situaţia, cînd datoriile externe a Moldovei au crescut esenţial, guvernanţii noştri nu şi-au concentrat eforturile asupra problemelor cu caracter social-economic. Ei planifică şi impun poporului desfăşurarea în perioada următoarelor 9 luni încă a patru campanii electorale consecvente. Fapt ce va duce la micşorarea posibilităţilor statului de a finanţa programele sociale importante, inclusiv şi a celor care sînt legate cu majorarea salariilor şi pensiilor.

Sîntem ferm convinşi, că participarea ca atare a cetăţenilor la acest aşa zis referendum contravine intereselor lor vitale deoarece va sprijini consolidarea actualei puterii liberale.

În baza prevederilor constituţionale (art.38) precum şi ale legislaţiei electorale în vigoare (art.7) conform cărora nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, luînd în consideraţie starea curentă a lucrurilor în ţară, cît şi pericolului din apropiata perspectivă, Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” socoate că o singură acţiune legala şi eficientă a cetăţenilor Moldovei în situaţia care s-a creat este — ca cetăţenii să-şi folosească dreptul său de a nu participa conştient şi benevol la “jocul” puterii prin aşa zisul referendum dovedind, astfel, actualei puterii cine într-adevăr este unicul stăpîn în ţară — Măria sa Poporul care nu poate fi manipulat de putere în şmecherii politice.