Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 MonitoringPoliticaComentarii

Consideraţii preliminare asupra rezultatelor alegerilor

|versiune pentru tipar||
Igor Boţan / 17 martie 2008
ADEPT logo
Din cei 12 independenţi care au fost aleşi în primul tur, 2 fac parte din Blocul “Pentru o Găgăuzie înfloritoare într-o Moldova reînnoită” (BGÎMR), din care face parte şi Partidul Comuniştilor; alţii 4 fac parte din Mişcarea “Găgăuzia Unită” (MGU). Ceilalţi sînt, fie afiliaţi primarului de Comrat, Nicolae Dudoglo, fie neafiliaţi. Dacă înţelegerile preelectorale privind constituirea alianţelor rămîn valabile şi pentru viitor, atunci se poate afirma că după primul tur de scrutin rezultatele arată, după cum urmează:

În cel de al doilea tur distribuirea candidaţilor după afilierea la blocuri este următoarea:

Judecînd după rezultatele acumulate în primul tur, distribuţia mandatelor în turul doi se poate realiza cu cea mai mare probabilitate, după cum urmează:

Distribuirea finală, ipotetic, ar putea fi, după cum urmează:

Principala concluzie este că principalii rivali MGU şi BGÎMR vor avea în noua Adunare Populară aproximativ aceeaşi pondere, trebuind să apeleze la suportul independenţilor pentru a înclina balanţei în favoarea lor. Trebuie să se ia în consideraţie că independenţii nu sînt cei care-l susţin pe primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo, aceştia putînd constitui un grup de aproximativ 5–6 persoane. Trebuie să se ia în consideraţie că Dudoglo ar putea avea ambiţii de speaker şi atunci gruparea care va accepta să-i cedeze această funcţia l-ar putea atrage de partea sa. Se poate afirma cu o mare probabilitate că reprezentantul Mişcării “Ravnopravie” se va alia cu MGU. Este dificil a prognoza cum se vor comporta alţii vreo 5–6 independenţi şi cei doi reprezentanţi ai PDM. Se poate afirma că sînt probabile în măsură relativ egală următoarele variante:

Retorică goală sau?.. Congresul al VI-lea al PCRM şi primele lui consecinţe