Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 MonitoringPoliticaComentarii

Mesajele şi ofertele curentului unionist

|versiune pentru tipar||
20 octombrie 2016
ADEPT logo

Curentul unionist este reprezentat în campania electorală prezidenţială de doi candidaţi — Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), şi Ana Guţu, liderul Partidului “Dreapta” (PD). Ambii candidaţi au fost colegi de partid şi membri ai fracţiunii parlamentare PL în perioada 2009–2013. Traiectoriile lor politice s-au despărţit în 2013, după un conflict din cadrul PL. Ambii candidaţi au fost şi sunt promotori ai ideilor privind identitatea românească a basarabenilor şi a unionismului — reunirii Republicii Moldova cu România. Este adevărat că unionismul a fost promovat de Mihai Ghimpu mai nuanţat şi personificat. Pe de altă parte, Ana Guţu a promovat unionismul direct şi fără echivocuri. De fapt, nu există diferenţe majore între mesajele şi ofertele electorale ale candidaţilor respectivi. Diferenţele existente sunt mai mult expresia unui conflict interpersonal. Mihai Ghimpu are avantajul unei experienţe politice mai vaste. Mihai Ghimpu subliniază că cariera sa politică numără 30 de ani, de luptă pentru alfabet latin şi limba română, tricolor, libertate şi independenţă, istorie românească şi Unire. Dar acest avantaj este subminat de povara deciziilor politice de importanţă crucială, adesea cu impact negativ, din perioada ultimilor 7 ani, când a fost printre liderii celor trei partide ce au guvernat Republica Moldova. Reproşul lui Mihai Ghimpu către Ana Guţu că a venit în politică abia acum 6 ani, prin intermediul PL, este combătut de ultima anume prin referinţa la deciziile şi comportamentul lui Mihai Ghimpu în perioada respectivă.

Tezele şi mesajele candidatului PL, Mihai Ghimpu

În campania electorală pentru alegerea şefului statului, Mihai Ghimpu promite să devină Preşedintele Unirii, o punte de legătură între generaţia independenţilor şi cea a unirii. În comunicarea sa cu cetăţenii, liderul PL: şi-a fundamentat oferta electorală, a schiţat principalele sarcini ale mandatului său şi a explicat beneficiile pe care le vor avea cetăţenii de pe urma Unirii.

Fundamentarea proiectului unionist
Principalele sarcini ale mandatului prezidenţial
Beneficiile pentru cetăţeni

Candidatul Mihai Ghimpu îşi împărtăşeşte cu alegătorii convingerea că Unirea cu România va însemna pentru ei următoarele:

Tezele şi mesajele candidatei Partidului “Dreapta”, Ana Guţu

În campania electorală pentru alegerea şefului statului, Ana Guţu, de asemenea, promite să devină Preşedintele Unirii. În programul ei electoral liderul Partidului “Dreapta” şi-a fundamentat oferta electorală şi a schiţat principalele sarcini ale mandatului său.

Fundamentarea proiectului unionist

Unirea Republicii Moldova cu România este cea mai scurtă cale de integrare în Uniunea Europeană şi NATO. Unirea este unica şansă care mai poate salva cetăţenii Republicii Moldova de la pieire şi poate asigura viaţă decentă, justiţia corectă, securitatea economică, socială şi stabilitatea politică.

Principalele sarcini ale mandatului prezidenţial

Candidatul Ana Guţu promite că: “În ziua când Unirea Republicii Moldova cu România se va produce — voi depune mandatul de preşedinte şi nu voi pretinde la nicio funcţie publică în Ţara Românească Reîntregită”.

Fundamentarea ideii decretului prezidenţial unic Partidele şi pendularea geopolitică