Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia AMN privind încălcările grave ale legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova şi a UTA Gagauz-Yeri în alegerile UTAG din 16 noiembrie 2003

|versiune pentru tipar||
AMN / 21 noiembrie 2003
Alianţa “Moldova Noastră”Partidul “Alianţa «Moldova Noastră»” constată cu îngrijorare că regimul comunist în frunte cu Vladimir Voronin, suferind eşec la alegerile locale generale din mai-iunie 2003, a întreprins acţiuni fără precedent pentru a-şi lua revanşa la alegerile în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri din 16 noiembrie 2003, încălcînd fraudulos legislaţia şi operînd numeroase falsificări. Alegerile din 16 noiembrie curent în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri s-au desfăşurat cu grave încălcări ale legislaţiei în vigoare, iar rezultatele nu reflectă opţiunea populaţiei din această zonă.

Astfel, în componenţa Comisiei Electorale Centrale din UTAG, a comisiilor electorale de circumscripţie şi de sector au fost plasaţi membri ai PCRM, care în mod făţarnic şi-au “suspendat” activitatea pe perioada campaniei. Însuşi preşedintele CEC din UTAG, dl I. Petrov, după funcţia pe care o ocupă, este în subordonarea nemijlocită a başkanului UTAG.

Încălcînd grav legislaţia în vigoare, CEC a imprimat buletinele de vot la tipografia personală a dlui I. Levandovski care, în campania pentru alegerea başkanului, a condus staff-ul electoral al candidatului comunist G. Tabunşcik. De menţionat că buletinele de vot au fost tipărite în lipsa membrilor CEC, a colaboratorilor de poliţie şi fără a fi prezenţi reprezentanţii concurenţilor electorali în CEC. Am putea doar presupune care este numărul buletinelor tipărite în condiţii absolut lipsite de transparenţă. În perioada campaniei electorale, dar şi după încheierea primului tur de scrutin, partidul de guvernămînt a apelat şi apelează la intimidări şi şantaj al candidaţilor opoziţiei în scopul de a-i impune să-şi retragă candidaturile. (Ameninţări de acest gen s-au făcut la adresa dlui F. Sircheli, circ. electorală 26, s. Chirsova). Este revoltător cazul arestării, a doua zi după alegeri, a dlui Serghei Cernev, care s-a plasat pe locul întîi în urma primului tur de scrutin în circumscripţia nr. 10 din Vulcăneşti şi care a ieşit în turul doi împreună cu reprezentantul comuniştilor.

În ziua alegerilor, 16 noiembrie, în mai multe circumscripţii electorale (nr.1–4, or. Comrat, nr.8–10, or. Vulcăneşti, nr.13, s. Beşalma, nr.16, s. Cişmichioi, nr.17, s. Cioc-Maidan, nr.20, s. Etulia, nr.26, s. Chirsova, nr.27 şi 28, s. Congaz şi altele) echipele PCRM au organizat transportarea în masă a alegătorilor, totodată făcînd propagandă electorală sau plătind alegătorilor pentru voturile în favoarea candidaţilor comunişti. În aceste scopuri, în s. Congaz au fost folosite microbuzele cu numerele de înmatriculare GE AT 441, GE AL 610, GE AI 359.

De asemenea, partidul de guvernămînt a falsificat rezultatele prin utilizarea urnelor mobile (despre aceasta ne vorbeşte ponderea bănuitor de mare — circa 20 % —, de alegători care au votat cu ajutorul urnei mobile în jumătatea zilei de 16 noiembrie la circumscripţia electorală nr.7, sectorul de votare nr.4, or. Comrat. Asemenea cazuri au fost semnalate şi la sectorul nr.20, s. Etulia).

De notat că în timpul scrutinului a fost încălcat unul din principiile de bază ale alegerilor democratice — secretul votului, or buletinele de vot au fost tipărite pe hîrtie foarte subţire, fapt ce a permis “citirea” opţiunii alegătorului.

Partidul “Alianţa «Moldova Noastră»” sensibilizează opinia publică asupra gravelor încălcări ale legislaţiei comise de regimul comunist pentru a-şi menţine puterea şi cheamă cetăţenii din UTAG — găgăuzi, moldoveni, bulgari, ucraineni, ruşi şi reprezentanţi ai altor naţionalităţi — să participe activ la alegerile din 30 noiembrie şi să voteze pentru candidaţii care vor reuşi să aducă acestei formaţiuni teritoriale prosperare şi democratizare în cadrul unei Moldove unitare.

Dragi concetăţeni, nu permiteţi comuniştilor să ne prostească încă o dată! Viitorul copiilor şi al nepoţilor noştri este în mîinile voastre!

/Timpul, nr. 41 (103), 21 noiembrie 2003/
Declaraţia fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” Declaraţia AMN cu privire la Memorandumul din 15 noiembrie propus de Federaţia Rusă