Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 5 decembrie 2003
Alianţa “Moldova Noastr㔓Examinarea comportamentului deputatului Lidia Guţu, în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului, constituie o încercare de răfuială politică”, a declarat Dumitru Braghiş, preşedintele fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” în cadrul unei conferinţe de presă, convocată vineri, 5 decembrie.

“Aceasta denotă slăbiciunea partidului de guvernămînt, care a decis să se răfuiască pentru acţiunile de protest organizate de Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova cu o doamnă care are autoritate şi este activă în viaţa politică a ţării”.

Conform declaraţiilor dlui Braghiş, acţiunile majorităţii parlamentare comuniste contravin Constituţiei Republicii Moldova, care stipulează că “deputatul nu poate fi persecutat pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului.” În plus, încercarea de a iniţia procedura de revocare din funcţie constituie o încălcare grosolană a Legii privind statutul deputatului (art. 9, alin.(2)) şi a Regulamentului Parlamentului (art. 15, alin. (3) şi art. 9 alin (3)).

Deputatul Leonid Culiuc a infirmat acuzaţiile deputaţilor comunişti precum că dna Lidia Guţu ar fi chemat copii să participe la acţiunile de protest. “Am fost prezent personal la şedinţa Consiliului Departamentului Învăţămînt al Primăriei Municipiului Chişinău şi afirm cu toată responsabilitatea că dna Guţu s-a adresat în exclusivitate personalului didactic să nu rămînă indiferenţi la încercările de demolare a statalităţii. Dna Guţu nu a făcut nici un apel elevilor şi studenţilor”, a declarat deputatul Culiuc.

În opinia dlui Culuic, acţiunile comuniştilor, inclusiv a Preşedintelui Vladimir Voronin, de primire în rîndurile pionerilor şi legarea cravatelor roşii, acţiuni care au loc public şi sistematic, pot fi calificate drept “atragerea minorilor în activităţi politice”, ceea ce constitui o încălcare a legislaţiei.

În urma învinuirilor neîntemeiate aduse de către deputaţii comunişti în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului, dna Lidia Guţu a suferit o criză hipertonică şi actualmente se află pe foaie de boală.

Fracţiunea parlamentară Alianţa “Moldova Noastră” îşi exprimă dezacordul faţă de metodele de defăimare a deputaţilor opoziţiei pentru activitatea politică în exerciţiul mandatului, iniţiate de majoritatea parlamentară comunistă drept răspuns la declaraţiile şi la acţiunile de demascare a minciunii şi dictaturii politice.

Serviciul de presă al PAMN
Declaraţia AMN cu privire la Memorandumul din 15 noiembrie propus de Federaţia Rusă Declaraţia fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” în legătură cu destituirea din funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie a dnei Lidia Guţu