Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” în legătură cu destituirea din funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie a dnei Lidia Guţu

|versiune pentru tipar||
AMN / 5 decembrie 2003
Alianţa “Moldova Noastră”La 5 decembrie 2003, la propunerea Preşedintelui Parlamentului, dnei Eugenia Ostapciuc, Parlamentul cu votul majorităţii parlamentare comuniste a adoptat Hotărîrea de revocare din funcţie a dnei Lidia Guţu, preşedintele Comisiei permanente pentru protecţie socială, sănătate şi familie, încălcînd grav Constituţia şi legislaţia în vigoare.

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” califică acţiunile majorităţii parlamentare comuniste drept o răfuială politică pentru exprimarea publică a opiniilor politice în exercitarea mandatului, precum şi pentru declaraţiile de demascare a minciunii şi dictaturii comuniste. Acţiunile comise de deputaţii comunişti sînt cu atît mai nedemne, cu cît, într-un Parlament dominat de bărbaţi este atacată o doamnă, care are autoritate şi este activă în viaţa politică a ţării.

Adoptînd Hotărîrea în cauză, Parlamentul încalcă grav Constituţia Republicii Moldova (art. 71) care prevede că “deputatul nu poate fi persecutat pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului.”

Hotărîrea de revocare din funcţie a dnei Guţu a fost adoptată cu încălcarea abuzivă a Legii privind statutul deputatului (art. 9, alin.(2)) şi a Regulamentului Parlamentului (art. 15, alin. (3) şi art. 9 alin (3)), care prevede că decizia de revocare din funcţie înainte de termen, se face doar cu consultarea fracţiunii din partea căreia a fost înaintată. Or, Preşedintele Parlamentului nu a consultat fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” înainte de iniţierea procedurii de revocare.

În urma învinuirilor neîntemeiate, lipsite de probe, aduse dnei Guţu în cadrul şedinţei Parlamentului din 4 decembrie 2003, deputatul Lidia Guţu a suferit o criză hipertonică, iar la momentul adoptării Hotărîrii se afla pe foaie de boală, astfel încălcîndu-se grav legislaţia muncii.

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” constată cu regret, că campania de persecutare şi răfuire cu oponenţii politici, declanşată de Partidul Comuniştilor de guvernămînt, depăşeşte cadrul legal şi limitele bunului simţ şi este specifică unui regim totalitar şi nicidecum nu consună cu declaraţiile de democratizare a societăţii, anunţate de conducerea statului.

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” atenţionează opinia publică din interior şi comunitatea internaţională asupra acţiunilor ilegale şi abuzurilor comise sistematic de către majoritatea parlamentară comunistă, fapt ce demonstrează elocvent tendinţele de instaurare a dictaturii în Republica Moldova.

Serviciul de presă al PAMN
Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” Declaraţia Consiliului Politic Central al AMN privind campania împotriva Opoziţiei, lansată de conducerea statului