Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Rezultatele Congresului al VI-lea al AMN

|versiune pentru tipar||
AMN / 27 iunie 2005
Alianţa “Moldova Noastră”Congresul AMN de la 25 iunie este unul de cotitură pentru formaţiune. El a încheiat perioada de doi ani de la crearea partidului în actuala formulă. Cele trei componente iniţiale s-au unificat pe baza doctrinei social-liberale, s-a schimbat structura de conducere a partidului.

Organele de conducere ale partidului, alese de Congres, au o structură mai compactă, mai reprezentativă şi mai funcţională, ceea ce va dinamiza activitatea noastră politică. Voi aminti că vechiul Consiliu Politic Naţional a fost format cu un număr de 432 de oameni. Acum organul de conducere între congrese are 180 membri şi va putea lucra mai bine.

Congresul i-a acordat încrederea de a conduce partidul în următorii patru ani dlui Serafim Urechean, alegîndu-l în funcţia de Preşedinte. Prim-vicepreşedinte a fost ales dl Veaceslav Untilă. Ceilalţi vicepreşedinţi vor fi aleşi în cadrul Consiliului Politic Naţional al AMN.

AMN, mai mult decît oricare alt partid de la noi, înţelege responsabilitatea politică, ce-i revine în faţa societăţii — de opoziţie reală şi puternică a guvernării, a demonstrat acest lucru prin consecvenţă şi devotament faţă de electorat.

Dar şi structurile organizatorice dovedesc faptul, că AMN e formaţiunea de opoziţie cu cel mai mare potenţial — peste 650 de organizaţii primare şi peste 30 de mii de membri de partid. După Congres se aşteaptă, ca numărul lor să crească, inclusiv, de pe contul electoratului dezamăgit al altor partide.

La Bălţi, bunăoară, un grup de peste 70 de membri ai PD a venit in-corpore în AMN. Sînt şi alte exemple similare, dar şi semnale din partea unor grupuri din PSL. Extinderea şi activizarea organizaţiilor primare ale partidului este una din sarcinile, pe care mi le-am asumat la Congres. După acest Congres Alianţa “Moldova Noastră”, prin Programul său, îşi confirmă platforma social-liberală şi poziţia de centru dreapta, îşi determină clar locul pe eşichierul politic. Astfel, asumată de noul preşedinte este să valorifice şansele oferite de situaţia politică şi să transforme AMN într-un partid dominant pe segmentul democratic

Un efort aparte, în convingerea dlui Urechean, îl merită stabilirea şi dezvoltarea unor relaţii strînse ci formaţiunile politice din afara ţării — schimbul de experienţă cu partidele din Europa şi din lume. Pînă în prezent acesta este unul dintre momentele slabe din activitatea AMN, care a reprezentat un mare neajuns şi în campania electorală parlamentară.

Preşedintele AMN consideră că partidul, trebuie să-şi fixeze următoarele obiective generale:

Pînă în 2007, anul alegerilor generale locale să dubleze rîndurile partidului, să promoveze în Moldova Carta europeană a autonomiei locale, să se devină afirmat în interiorul şi exteriorul ţării. Obiectivul AMN pentru alegerile locale generale este — să obţinem cel puţin o treime din sufragii.

Pînă în 2009 — către alegerile parlamentare — să triplăm numărul de membri. Pentru această etapă vom pregăti un Plan alternativ de dezvoltare a ţării, o echipă competentă, capabilă să-şi asume responsabilitatea guvernării. Obiectivul maxim pentru viitoarele alegeri parlamentare este acumularea sufragiilor suficiente, ca AMN să poată prelua guvernarea.

Partidul va dezvolta democraţia internă, dar, în acelaşi timp, disciplina şi puritatea morală în rîndurile partidului. Alianţa “Moldova Noastră” va fi un partid puternic, unit în jurul idealurilor naţionale şi al valorilor europene, care va pune programul său politic la baza dezvoltării Republicii Moldova.

Rezoluţia Congresului al VI-lea al AMN cu privire la reglementarea conflictului transnistrean Declaraţie a Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră”