Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 30 iunie 2005
Alianţa “Moldova Noastră”Domnule Preşedinte!
Onoraţi deputaţi!
Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova!

Cererea Procuraturii de a ridica imunitatea parlamentară a reprezentanţilor AMN, pe baza unor dosare fabricate în scopuri politice şi electorale, reprezintă o implicare în atacul politic asupra formaţiunii şi a liderilor nostru. Ea continuă efortul Puterii de a marginaliza Alianţa “Moldova Noastră” din viaţa politică. Considerăm cererea de ridicare a imunităţii drept o continuare a represiunilor politice.

Procuratura a ignorat obligaţia sa de a examina minuţios aspectele, făcute publice de către fostul anchetator al domnului Urechean. El a recunoscut atât lipsa componentelor de infracţiune, cât şi presiunile ilegale asupra anchetei din partea factorilor săi superiori, ai Procuraturii şi ai puterii de vârf a statului. Nici un raport asupra acestor circumstanţe nu a fost prezentat, ba mai mult — anchetatorul a fost arestat. Ceea ce păstrează convingerea că urmărirea are motiv politic. Aşa-zisele acuzaţii, aduse deputaţilor noştri, provin exclusiv din speculările făcute de puterea comunistă anume în perioadele campaniilor electorale şi folosite în manipularea opiniei publice. Aceste fapte reprezintă încercări disperate de a distruge Partidul “Alianţa «Moldova Noastră»”, după ce ultimiul lui Congres a demonstrat că reprezintă o opoziţie unită.

Atenţionăm cetăţenii ţării şi comunitatea internaţională, că simulând aderarea la valorile europene, regimul comunist din Republica Moldova rămâne fidel metodelor sale represive şi totalitare, care sfidează spiritul democraţiei. Chemăm pe toţi cei, care consideră inadmisibilă dictatura, să monitorizeze evoluţiile nefaste din Moldova şi să contribuie la prevenirea lor.

Acţiunile Puterii compromit spiritul de consens politic naţional, care a stat la baza declaraţiilor unanime ale Parlamentului asupra problemelor esenţiale pentru perspectivele Republicii Moldova. Şi principiile asumate de către speaker-ul legislativului, privind tratarea egală a forţelor parlamentare, sunt încălcate. Fracţiunea AMN a fost exclusă în procesul de creare a grupurilor de elaborare a iniţiativelor esenţiale pentru democratizarea ţării. Astfel se ignorează dreptul tuturor cetăţenilor, de a fi reprezentaţi echitabil în Parlament.

În pofida angajamentelor luate după alegerile parlamentare, autorităţile Republicii Moldova continuă reprimarea opoziţiei şi a principiului de pluralism politic. Fenomenul “organizaţi executarea” a luat amploare. Susţinătorii partidelor democratice din ţară sunt concediaţi din serviciu, supuşi controlurilor excesive, arestaţi fără temeiuri suficiente şi presaţi psihologic. Ce speranţă în justiţia echitabilă poate avea omul simplu în Republica Moldova, când persoanele importante ale administraţiei publice, ale businessului, ale partidelor de opoziţie sunt atacate prin asemenea metode? Nici o speranţă! Nu întâmplător sute de oameni se află în detenţie preventivă pe perioade depăşite din puct de vedere legal. Fără a primi nici sentinţe, nici decizii de eliberare de sub arest.

Acţiunile organizate contra funcţionarilor Primăriei municipiului Chişinău sunt deja în atenţia Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Acest fapt arată, că este inoportună extinderea acţiunilor respective până la finalizarea lor de către justiţia naţională şi europeană. Insistenţa Puterii de a continua represiunile contra oponenţilor politici va conduce, inevitabil, la destabilizarea situaţiei interne. Avem în vedere şi faptul, că populaţia înţelege falsitatea guvernanţilor şi creşte sprijinul ei pentru o opoziţie reală.

Ca forţă politică şi parlamentară, AMN declară intenţia sa fermă de a întreprinde toate măsurile legale de contestare şi de protest împotriva implicării organelor de drept în lupta contra principalei forţe de opoziţie. Noi nu vom admite distrugerea pluralismului politic în Moldova şi obstrucţionarea liderului nostru politic, domnul Serafim Urechean. Vom megre până la capăt, apărând drepturile şi onoarea tuturor cetăţenilor Moldovei şi a susţinătorilor noştri — până la Înalta Curte de la Strasbourg.

Rezultatele Congresului al VI-lea al AMN Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”