Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Puterea fabrică prin şantaj dosare politice contra Opoziţiei

|versiune pentru tipar||
AMN / 4 octombrie 2005
Alianţa “Moldova Noastră”Fracţiunea parlamentară a AMN în Parlamentul Republicii Moldova a primit o sesizare care arată, încă o dată, cum Puterea aplică şantajul pentru a fabrica dosare politice împotriva Opoziţiei.

De această dată este cazul dosarului intentat abuziv doamnei Lidia Taran, angajată până în 2003 la întreprinderea din Căuşeni condusă pe atunci de deputatul AMN, domnul Ion Ciontoloi. Fiind arestată, dna Taran este forţată prin încălcare de lege să semneze mărturii, care ar justifica sesizarea Procuraturii Generale de ridicare a imunităţii parlamentare a deputatului din opoziţie. Dna Taran a fost arestată cu încălcarea normelor procesuale şi a dreptului la apărare. Ancheta este preluată de Procuratura Generală, ceea ce denotă interesele Puterii centrale. Procurorul Aurel Postica a concretizat aceste interese la 13 septembrie, curent, şantajând reţinuta în lipsa avocatului pentru a obţine de la ea mărturii false. În schimbul acestora, prin tentativă de corupere, reţinutei i s-a promis eliberarea şi clasarea dosarului penal. Iar pentru nesupunere procurorul a ameninţat-o pe doamna Taran cu ani mulţi şi grei de puşcărie.

Abuzurile şi şantajul la care este supusă doamna Lidia Taran sunt o practică generalizată aplicată, la ordinele Puterii, de către organele de anchetă şi ale Procuraturii contra exponenţilor unicei forţe de Opoziţie din Republica Moldova — Alianţa “Moldova Noastră”. Aici se înscrie şi “dosarul ambulanţelor”, fabricat contra domnului Serafim Urechean. Maiorul Grigore Gorea era considerat un anchetator exemplar, cât executa ordinele şefilor şi ale viceprocurorului Gurbulea, dar a fost arestat imediat după ce a dat în vileag fărădelegile acestora. Domnii Şarban, Modârcă, Paladi, Cebanenco, Railean şi alţi funcţionari ai Primăriei Chişinău, arestaţi abuziv, au fost, deasemnea, forţaţi să depună mărturii împotriva domnului Urechean, ca plată în schimbul scoaterii de sub urmărire penală.

Răfuirea cu acea parte a Opoziţiei, care-şi păstrează demnitatea în faţa Puterii, se explică prin lipsa conţiunutului de infracţiune, ce-ar permite punerea Opoziţiei după gratii. Aceste metode reflectă şi starea generală a sistemului de drept din Republica Moldova, care îi tratează pe cetăţeni ca pe subiecţi fără drepturi, într-o manieră totalitară de tip stalinist. Abuzurile poliţieneşti şi cele justiţiare contiuă să fie instrumente de reprimare a oponenţilor politici, agreat tacit de întreg parteneriatul politic parlamentar. Dosarul insinuat preşedintelui fracţiunii AMN a servit parteneriatului roş-oranj drept justificare pentru suspendarea domnului Serafim Urechean din componenţa delegaţiei la APCE. Comuniştii şi colaboraţioniştii acestora, fiind deopotrivă interesaţi de distrugerea AMN, ignorează fenomenele totalitare din organele ocrotirii ordinii de drept şi blochează căile, prin care comunitatea europeană şi internaţională ar afla adevărul despre realităţile interne din Republica Moldova.

Fracţiunea AMN deţine date, că în Republica Moldova peste 500 de oameni sunt ţinuţi abuziv sub arest, fără decizii de judecată şi prin tergiversarea nejustificată a examinării cauzelor în justiţie. Unul dintre motive constă în estorcarea denunţurilor necesare Puterii sau a autoînvinuirilor care ar justifica acţiunile aparatului coercitiv. Solicităm organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, interne şi internaţionale, să iniţieze investigarea independentă a acestor informaţii, pentru a-i salva pe oameni de batjocura totalitară la care sunt supuşi. Deasemenea, Fracţiunea AMN insistă ca şi Parlamentul să creeze o comisie specială de anchetă, care să cerceteze situaţia celor peste 500 de persoane deţinute ilegal de către organele coercitive din Republica Moldova şi dosarele politice ale Puterii contra exponenţilor Opoziţiei.

Chemăm comunitatea europeană să monitorizeze îndeaproape transparenţa şi deschiderea cu care guvernarea va trata prezenta iniţiativă şi problema drepturilor omului în Republica Moldova.

Fracţiunea AMN în Parlamentul Republicii Moldova
Declaraţie a Preşedintelui Partidului Alianţa “Moldova Noastră” Declaraţia Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” cu privire la situaţia din agricultură