Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Reprezentantul UE a discutat cu liderul AMN reglementarea conflictului de pe Nistru

|versiune pentru tipar||
AMN / 30 ianuarie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Indiferent de originea planurilor propuse, reluarea tratativelor este obligatorie pentru a reuşi să realizăm un proiect moldovenesc de rezolvare a problemei transnistrene, a declarat Preşedintele Fracţiunii AMN în Parlament, dl Serafim Urechean, în cadrul unei întîlniri avute astăzi cu reprezentantul special al UE, Excelenţa Sa, dl ambasador Adriaan Jacubovits de Szeged.

Liderul Alianţei “Moldova Noastră” a apreciat că timp de şase ani actuala conducere a Moldovei şi-a demonstrat incapacitatea de a face paşi concreţi spre reintegrarea ţării, ceea ce reduce şansele de a rezolva problema pe parcursul generaţiei care mai ţine minte viaţa împreună. El a admis că soluţiile sunt blocate intenţionat de Voronin şi Smirnov, care au personalizat conflictul de pe Nistru în interes mutual. Pe de o parte, el sustrage atenţia de la alte dificultăţi majore, economice, sociale şi politice, care marchează Republica Moldova. Pe de altă parte, afacerile private ale puterii de la Chişinău merg bine pe malul stîng al Nistrului, iar cele ale separatiştilor de la Tiraspol înfloresc pe malul drept. Dar, dincolo de interesele ascunse, dl Urechean a arătat şi asupra unor probleme obiective — atractivitatea redusă a condiţiilor de viaţă şi de libertate din Republica Moldova pentru cetăţenii din raioanele de est, tergiversarea retragerii de către Federaţia Rusă a militarilor şi muniţiilor conform deciziilor de la Istambul, etc.

Autorităţile moldoveneşti se comportă ca nişte observatori, aşteptînd ca diferendul să fie rezolvat din afară, de OSCE, de Uniunea Europeană sau de alţi participanţi la proces, a observat liderul AMN. El consideră, însă, că trebuie căutate activ soluţiile acceptabile pentru părţi, dar şi pentru factorii externi implicaţi în reglementare. Contează foarte mult rolul Rusiei, dar şi al Ucrainei, şi al Romîniei, ceea ce face inacceptabile tratarea lor iresponsabilă, fapt comis prin declaraţiile Preşedintelui Voronin la sfîrşitul anului trecut, a amintit dl Urechean.

Reprezentantul special al Uniunii Europene a remarcat că autorităţile de la Chişinău caută soluţii la problema transnistreană şi că acest demers al Guvernului urmează a fi susţinut. Ambasadorul Jacubovits de Szeged a menţionat reintegrarea Republicii Moldova o prioritate a misiunii sale, ceea ce îl determină să consulte toate punctele de vedere, inclusiv şi pe cel al Opoziţiei.

Centrul de Presă al AMN
Voronin acaparează prin laşitate şi va pierde repede puterea în Chişinău AMN insistă ca Republica Moldova să depună cererea oficială de aderare la UE