Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Interpelare a deputatului Alexandru Lipcan, membru al Fracţiunii AMN în Parlamentul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 13 aprilie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”Marţi, 3 aprilie 2007, în incinta Preşedinţiei Republicii Moldova a avut loc o întâlnire a domnului Vladimir Voronin, la iniţiativa sa, cu 43 de agenţi economici.

Ea a fost consacrată uneia dintre preocupările permanente ale conducerii de vârf — obţinerea pe căi neoficiale de la agenţii economici a mijloacelor financiare. Scopul declarat al acestei activităţi de acumulare de fonduri a fost finanţarea reparaţiei mănăstirilor Căpriana şi Curchi.

Preşedintele ţării, făcând uz de autoritatea funcţiei sale, le-a cerut celor prezenţi să adune până pe 15 aprilie (adică până duminica ce vine) suma de 45 de milioane de lei (un fel de “obşceac” de peste 3 milioane şi jumătate de dolari americani), discutându-se, inclusiv, următoarele taxe concrete:

Mai departe — mai interesant. Sumele cerute pe această cale de şeful statului, urmează a fi colectate la un cont special al Guvernului Republicii Moldova.

Din numărul agenţilor economici invitaţi, doi au lipsit la întâlnirea din 3 aprilie. Drept pentru care Preşedintele Voronin a poruncit, pe loc, prim-ministrului Vasile Tarlev să se clarifice cu ei…

Mulţi dintre agenţii economici prezenţi, însă, au mari îndoieli că fondurile, care li se cer, vor fi utilizate în scopuri creştineşti de către comunişti — ei presupun că aceştia le for folosi în scopuri electorale în actuala campanie de alegeri locale generale!

Solicit Guvernului să explice în temeiul cărei legi deschide şi deţine conturi pentru acumularea pe căi ilegale a mijloacelor financiare de la agenţii economici. Ce statut au donaţiile estorcate şi cum poate fi garantat faptul că destinaţia lor finală este alta decât cea electorală? În baza căror acte normative aceşti bani sunt colectaţi şi, în continuare, utilizaţi?

Deasemenea, sesizez Procuratura Generală pentru a cerceta informaţiile, care mi-au fost aduse la cunoştinţă şi pe care le-am expus, pentru a verifica legalitatea şi responsabilitatea conducerii ţării pentru asemenea acţiuni supra-numite “raket de stat”!

Serviciul de presă al AMN
Cerem guvernării comuniste să oprească distrugerea agriculturii şi a satului moldovenesc Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”