Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Cerem guvernării comuniste să oprească distrugerea agriculturii şi a satului moldovenesc

|versiune pentru tipar||
AMN / 13 aprilie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”Stimaţi colegi deputaţi!
Domnule Preşedinte al şedinţei!

Zilele trecute speaker-ul Parlamentului a recunoscut un gest de “mea culpa” al Guvernării comuniste — interdicţia abuzivă asupra exportului vinului în vrac a fost ridicată, iar tentativa autorităţilor de a pune şi această activitate sub controlul unei creaturi economice proprii, deocamdată a eşuat!

Este o victorie, în primul rând, a producătorilor de vin. Şi ea se datorează curajului lor de a spune la Guvern, în Parlament şi în faţa opiniei publice că efectele distructive ale embargoului rusesc sunt amplificate prin blocarea aberantă a exporturilor de către propriile autorităţi. Şi, trebuie de accentuat, reluarea exporturilor de vin în vrac la începutul lunii curente are semnificaţii largi, inclusiv, în ce priveşte metodele ilegale aplicate de cei mai înalţi responsabili guvernamentali împotriva economiei naţionale. Prezenta declaraţie se referă, în special, la situaţia din agricultură.

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” a militat activ pentru ridicarea acestui blocaj abuziv al exporturilor — o considerăm şi o victorie a Opoziţiei. Dar această istorie trebuie să fie clarificată definitiv şi cerem Procuraturii Generale să iniţieze o anchetă pentru a stabili vinovaţii şi a-i trage la răspundere conform legii. (Rog secretariatul să transmită această sesizare Procuraturii.)

Suntem convinşi că interzicerea exportului de vin în vrac, ilegală şi fără nici un temei economic sau de altă natură, a fost unul dintre procedeele guvernării comuniste de sugrumare a producătorilor agricoli din Republica Moldova. În cupaj cu interesul evident de a-i forţa să cedeze afacerile, sau să le treacă sub controlul centralizat al clanurilor aflate la Putere. Este un caz ce demonstrează încă o dată strategia şi tactica reală a actualei conduceri în ce priveşte agricultura, fermierii particulari şi satul moldovenesc.

Fracţiunea AMN, şi iată încă un argument, a pus în repetate rânduri problema adoptării unei strategii naţionale de dezvoltare a sectorului agricol, a unei politici complexe, coerente şi cu adevărat eficiente — dar tot de atâtea ori majoritatea parlamentară a comuniştilor a refuzat orice dezbatere la această temă…

Încă în martie, 2005, atrăgeam atenţia aici, în Parlament, asupra unei serii întregi de decizii ale autorităţilor centrale, care echivalau cu nişte diversiuni împotriva ţăranilor:

AMN a venit atunci cu peste 12 puncte de propuneri şi cerinţe faţă de autorităţi: Guvernarea a ignorat aceste propuneri. În rezultatul lipsei politici adecvate, şi în situaţia embargo-urilor impuse de Federaţia Rusă am riscat cu dispariţia a 78 de întreprinderi din sectorul vinicole, în care activează circa 33% din numărul angajaţilor din industrie, care produc 40% din producţia alimentară a ţării. Sub incidenţa titlurilor executorii pentru achitarea forţată a datoriilor au căzut deja circa 140 de întreprinderi din acest sector. Datoriile faţă de bănci au depăşit 130 milioane dolari, faţă de parteneri au atins suma de 200 mii lei-? şi faţă de gospodăriile ţărăneşti şi agenţii economici din viticultură au ajuns la 200 milioane lei.

Sectorul agricol e transformat în cel mai ineficient sector al economiei moldoveneşti. Deşi angajează peste 40% din resursele de muncă şi are o cotă de 20% în PIB. În ianuarie-februarie 2007 volumul producţiei alimentare s-a diminuat cu 37% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Din cei 600 de mii de agenţi economici agricoli doar 1200 beneficiază de rambursarea TVA şi doar 525 — de subvenţii (nici un procent?). Iar în ce priveşte gospodăriile ţărăneşti în 2006 ele au primit mai puţin de 10% din suma totală a subvenţiilor acordate de către stat producătorilor agricoli. Cifrele arată situaţia reală din sector, factorul determinant pentru creşterea sărăciei la sate, constatată de cele mai recente evaluări internaţionale

Efectele guvernării comuniste sunt tot mai vizibile — sate pustiite, copii săraci şi abandonaţi de părinţii, indici economici în descreşte. Între timp, grupările aflate la Putere recunosc dorinţa lor de a transforma Moldova dintr-o ţară cu tradiţie agricolă în cea mai mare spălătorie de bani murdari a Europei, în care ţăranii vor fi, desigur, inutili. Alianţa “Moldova Noastră” constată că guvernarea comunistă desfiinţează clasa ţăranilor liberi. Cerem stoparea acestor politici şi sprijinirea efectivă de către stat a fermierilor, în general, şi campania agricolă de primăvară, în mod special!

Vă mulţumesc!

Seviciul de presă al AMN
Puterea în Moldova e confiscată de forţe şantajabile, folosite împotriva interesului naţional Interpelare a deputatului Alexandru Lipcan, membru al Fracţiunii AMN în Parlamentul Republicii Moldova