Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 23 octombrie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Pentru prima dată după obţinerea, în aprilie, anul curent, a statutului de membru cu drepturi depline în Partidul European Liberal Democrat şi Reformator (ELDR) Alianţa “Moldova Noastră” a participat recent la Congresul anual al formaţiunii europene din care face parte. El s-a desfăşurat la Berlin, fiind găzduit de FDP, partidul liberal din Germania, şi a avut genericul “O Europă liberală pentru o lume liberă!”. Delegaţia AMN a avut în componenţa sa pe Şeful Departamentului Relaţii Internaţionale, Ion Căpăţână, ofiţerul de relaţii internaţionale, Ludmila Lupu, Şeful Departamentului Comunicare, Imagine şi RP, Victor Osipov, şi a fost condusă de preşedintele partidului, Serafim Urechean.

Evenimentul, care s-a produs în capitala germană, are o mare importanţă atât pentru Alianţa “Moldova Noastră”, care a mai făcut un pas de integrare în familia sa politică europeană, cât şi pentru politicile actuale de nivel european. ELDR face parte din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, cel de-al treilea ca mărime grup în Parlamentul European şi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care este reprezentată şi prin câţiva membri notorii ai Comisiei Uniunii Europene. Este pentru prima dată când Alianţa “Moldova Noastră” s-a informat din primele surse asupra preocupărilor comunităţii europene şi a participat direct la adoptarea rezoluţiilor liberale privind aceste preocupări. Dintre membrii ELDR, cu poziţii marcante la nivel european ar fi de menţionat: Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru afaceri administrative, audit şi antifraudă; Olli Rehn, comisarul UE pentru extindere; Graham Watson, liderul ALDE în Parlamentul European. Iar principalele teme dezbătute în cadrul Congresului ELDR de la Berlin au fost: securitatea energetică a continentului alături de sfidarea schimbărilor climatice; rolul Europei, atât în parteneriatul economic global, cât şi în promovarea democraţiei în lume; practici electorale de succes ale partidelor-membre şi obiectivele liberalilor pentru alegerile continentale în Parlamentul European, care vor avea loc în 2009. În puţinul timp liber lăsat de lucrările oficiale ale Congresului, delegaţii au avut şi un program cognitiv şi turistic — o vizită de studiu la un centru ştiinţific din Berlin şi o recepţie la Reichstag, sediul plin de istorie al Parlamentului german.

În pauzele dintre sesiunile Congresului domnul Serafim Urechean, preşedintele AMN, a avut o serie de discuţii colegiale cu mai mulţi liberali influenţi din Europa. Un interes actual pentru Republica Moldova îl comportă schimbul de informaţii, opinii şi sugestii avut cu ministrul internelor şi reformei administrative din România, Cristian David, cu reprezentanţii Fundaţiei liberale germane Friedrich Naumann, cu membrii secretariatului Internaţionalei Liberale, organizaţia globală la care, într-o perspectivă apropiată, va adera Alianţa “Moldova Noastră”. Menţionăm că efortul AMN în relaţiile cu partenerii europeni şi cei din restul lumii, inclusiv, cu vecinii din Est şi din Vest, are câteva obiective strategice, dar la moment se axează pe două deziderate: salvarea Republicii Moldova de sub clanul corupt al actualei Puteri comuniste şi impulsionarea puternică a integrării ţării în comunitatea europeană a democraţiei şi prosperităţii.

Centrul de Presă al AMN
Fracţiunea parlamentară AMN cere explicaţii directorului Serviciului Grăniceri Comunistii resping dezbaterea temeinica si transparenta a Bugetului de stat pe 2008