Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Calomniile presedintelui comunist se bucura de imunitate

|versiune pentru tipar||
AMN / 31 octombrie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Judecatoria Buiucani, intr-o sedinta de marti, 30 octombrie, a incetat procesul de chemare in judecata, initiat de Presedintele AMN, Serafim Urechean, contra Presedintelui PCRM, Vladimir Voronin pentru apararea onoarei, demnitatii si incasarea prejudiciului moral. Incheierea adoptata de judecatorul Aliona Danilov s-a prevalat de imunitatea Presedintelui Republicii Moldova, care il absolveste de raspunderea juridica pentru opiniile exprimate in exercitarea mandatului.

Ca si in cauzele precedente, in care Serafim Urechean i-a cerut lui Vladimir Voronin sa-si probeze in instanta afirmatiile publice denigratoare, sau sa le dezminta si sa raspunda pentru ele conform legii, aceasta incheiere reprezinta un act de blocare a accesului la justitie. S-au incalcat principiul egalitatii in fata legii, cel al statului de drept, situandu-l pe Voronin mai presus de lege. E un act de deservire a Puterii ce descalifica justitia moldoveneasca si confirma rolul ei de bariera pentru integrarea europeana a tarii.

Printre tertipuri, la care se recurge pentru a-l feri pe liderul comunist de obligatia sa-si argumenteze afirmatiile si sa raspunda pentru ele. Intre ele este substituirea calitatii paratului, caci Voronin a fost chemat in judecata ca presedinte al PCRM si nu in calitate de sef de stat. La fel si incadrarea in exercitiul mandatului prezidential a unor afirmatii facute de Voronin, de fapt, in afara atributiilor sale definite de Constitutie si alte acte legislative, precum si in afara cadrului institutional respectiv. Este o aberatie sa califici drept exercitare a mandatului orice spune si face presedintele tarii.

In acelasi timp, remarcam ca Vladimir Voronin se eschiveaza de la argumentarea pretinselor cazuri de cumparare a voturilor pentru crearea coalitiilor democratice in raioane, ceea ce ne convinge ca acuzatiile pe care le-a adus sunt mincinoase. Alianta “Moldova Noastra” si presedintele sau, Serafim Urechean, au astfel, un oarecare castig de imagine si posibilitatea de a ataca prin recurs incheierea Judecatoriei Buiucani in termen de 15 zile. Aceeasi cale a parcurs-o deja o cauza similara, in care toate instantele nationale au refuzat sa judece acuzatiile calomnioase ale lui Voronin la adresa lui Serafim Urechean, cauza ajunsa la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Centrul de presa al AMN
Alocuţiunea dlui Serafim Urechean pe marginea proiectului Bugetului de Stat pentru anul 2008 la şedinţa Parlamentului din 26 octombrie 2007 Comunicat de la deschidrea sedintei Parlamentului Republicii Moldova