Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia Fracţiunii AMN despre lipsa politicii de tineret în Republica Moldova prezentată de Leonid BUJOR în şedinţa plenară a Parlamentului pe 8 noiembrie 2007

|versiune pentru tipar||
AMN / 8 noiembrie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Domnule Preşedinte! Stimaţi colegi şi onorată asistenţă!

Este ştiut faptul că prin Hotărârea Guvernului nr. 552 din 7 octombrie 1996 în a doua duminică a lunii noiembrie, anual în Republica Moldova se marchează Ziua Tineretului. Tradiţional, cu acest prilej, dar şi având în vedere că la 17 noiembrie este marcată Ziua mondială a Studenţilor, în republică se organizează acţiuni consacrate tineretului.

Ţinând cont de gravitatea problemelor cu care se confruntă tinerii, Fracţiunea parlamentară Alianţa Moldova Noastră, acum un an a prezentat o declaraţie, în care chemam guvernarea comunistă să conştientizeze că tinerii, familiile tinere au nevoie de locuri de muncă şi salarii decente, de spaţiu locativ şi protecţie socială. Cu regret, însă nici pe parcursul ultimului an nu s-au înregistrat schimbări pozitive în politica actualei conduceri a ţării faţă de tineret. Ea rămâne în continuare declarativă şi populistă.

În sprijinul acestei concluzii vin următoarele constatări:

Şi mai nou, în acest an, s-a introdus o eşalonare pe rate a indemnizaţiilor pentru tinerii specialişti din pedagogie şi medicină, repartizaţi în localităţile rurale, reducând acest instrument de stimulare la o acţiune populistă şi propagandistă. Rata iniţială mică a ajutorului şi condiţionarea lui prin nenumărate acte de justificare au micşorat numărul tinerilor, care au acceptat să se angajeze după studii la sate.

Începând tot cu acest an, mii de copii şi tineri din Chişinău au fost lipsiţi de posibilitatea să practice sportul, să-şi perfecţioneze măiestria la diverse probe sportive, mai ales în perioada rece a anului.

Tarlev personal a dat startul demolării fostului stadion republican, deşi ştia bine că de la 2001 încoace statul nu a contribuit cu nimic la edificarea arenelor sportive. Începând să distrugă Guvernul a promis să demareze lucrările de construcţie operativ, în vara anului curent, promisiune, care a rămas doar pe hârtie, ca şi altele. Această atitudine ne face să credem că este vorba despre o politică a comuniştilor faţă de copiii şi tineri, căci, să nu uităm, PCRM îşi construieşte sediu fastuos pe terenul sportiv şi de joacă al copiilor, din bulevardul Ştefan cel Mare 73.

În decembrie 2003 Guvernul a aprobat Strategia pentru Tineret, cu acţiuni ce se extind până în anul 2009. Avem şi un program de implementare pentru perioada 2004–2006. Astăzi, în preajma sărbătorilor din 2007 ale tineretului şi studenţilor, constatăm că statul a abandonat această preocupare, pentru că nu a adoptat program de continuare a implementării acestei strategii. De altfel, ea prevedea alocaţii bugetare totale de circa 53 milioane lei, ceea ce ar însemna în mediu câte circa 9 milioane anual. Astăzi, acelaşi Guvern, a propus în Bugetul de stat pe anul viitor alocarea a doar 3,5 milioane lei, faţă de 3,3 în anul curent. Iată încă o dovadă de mimare a politicii de tineret. După inerţie, în textul Bugetului de stat pe 2008 nu avem un capitol separat pentru politici de tineret. Se păstrează o formulare generală, care include şi domeniul sportului, camuflând lipsa unei politici de tineret distincte.

Dacă mai sunt necesare argumente, voi remarca faptul că în structura de profil a Ministerului Educaţiei şi Tineretului activează doar patru persoane, iar la nivel local, în ultimii ani, guvernarea a eliminat, practic, specialiştii în domeniul tineretului.

Ne vom limita la aceste constatări, suficiente pentru a argumenta pretenţiile faţă de Guvern. Şi, ca să fim constructivi, Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” propunem câţiva paşi pentru a reabilita politica statului în domeniul tineretului:

Fracţiunea AMN vine cu propunerea către conducerea Parlamentului să programeze audierea Guvernului în plen, într-o perspectivă cât mai apropiată, pentru ca să dăm un impuls politicilor statului de susţinere a tinerilor. Fiind conştienţi de faptul că PCRM este nemulţumit de alegerea făcută de tineri la alegerile locale din 2007, ne exprimăm totuşi speranţa că reprezentanţii lui vor conştientiza că Republica Moldova are viitor numai prin tinerii săi.

Vă mulţumesc!

Serviciul de presă al PAMN
Comunicat de la deschidrea sedintei Parlamentului Republicii Moldova Declaraţia Fracţiunii AMN la proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2008, prezentată în plenul Parlamentului de deputatul Alexandru OLEINIC pe 15 noiembrie 2007