Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 29 noiembrie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” a propus în deschiderea şedinţei de astăzi a Parlamentului să fie inclusă în ordinea de zi chestiunea cu privire la suspendarea până în 2015 a măsurilor guvernării comuniste de interzicere a activităţii de întreprinzător pe bază de patentă. Este vorba despre un nou proiect de lege al deputaţilor AMN, înregistrat sub numărul 4183 pe 28 noiembrie 2007, ca expresie a solicitărilor făcute de sute de mici antreprenori în cadrul recentelor acţiuni de protest ale acestora.

Prin modificările adoptate de comunişti la 7 iulie anul trecut, privind interzicerea activităţilor în bază de patentă circa 36 de mii de cetăţeni riscă să rămână fără unica lor sursă de existenţă, a argumentat Serafim URECHEAN, preşedintele Fracţiunii AMN şi semnatar al iniţiativei alături de deputaţii Vasile Balan, Valeriu Cosarciuc şi Vasile Pântea. Iar bugetul naţional deja pierde din veniturile anuale de peste 42 milioane de lei obţinute de la realizarea patentelor. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2008 modificările restrictive făcute de comunişti vor avea un impact distructiv, social şi economic, autorii iniţiativei au considerat că proiectul trebuie să fie examinat în regim de urgenţă, motiv pentru care el a şi fost expus într-o formulă extrem de uşor de aplicat — prin amânarea implementării până în 2015.

Deşi s-au adus şi alte argumente obiective (estimările conform cărora cifra de afaceri a sectorului ce activează in baza de patenta a constituit 14% din PIB-ul anual; faptul că în acest tip de antreprenoriat e implicată 6% din populaţia ocupata in economia naţionala sau 10% din cei ocupaţi in sectorul ei privat; datele ce indică o productivitate a muncii acestor antreprenori de 4 ori mai mare decât media pe economie; antreprenorii cu patente realizează peste 60% din vânzările nete anuale ale businessului mic; etc.) Fracţiunea Partidului Comuniştilor a respins solicitarea deputaţilor Alianţei “Moldova Noastră”.

Centrul de Presă al AMN
Integrarea Europeană — Prioritate Naţională Comunicat de presa al Organizatiei de Femei a AMN