Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 11 decembrie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Indulgenţa forurilor europene faţă de guvernarea comunistă este doar o tactică pentru a preveni o alunecare fatală a Republicii Moldova în direcţia antieuropeană, a declarat Serafim Urechean, Preşedintele AMN în cadrul unei întrevederi cu Jean-Louis Laurens, Directorul General pentru Afaceri Politice al Consiliului Europei.

Liderul principalei forţe de Opoziţie din Moldova a accentuat că elita democratică şi intelectuală înţelege şi aprobă această tactică, dar majoritatea populaţiei ţării este manipulată şi crede că Europa aprobă sau ignoră realităţile generate de guvernarea comunistă. Această distorsiune propagată prin presa controlată de Putere face mulţi oameni să piardă speranţa în viitor şi încrederea în valorile şi instituţiile democratice, a concluzionat liderul Alianţei “Moldova Noastră” declarând că astfel va fi şi mai greu de învins comuniştii în viitorul scrutin parlamentar.

Jean-Louis Laurens a discutat la sediul AMN cu Serafim Urechean în cadrul unei vizite regulamentare de documentare, accentuând că vrea să cunoască punctul de vedere al Opoziţiei şi al societăţii civile înainte de a se întâlni cu reprezentanţii Puterii, pentru a le pune acestora din urmă întrebări cât mai bune. Consiliul Europei are nevoie să cunoască situaţia reală, pentru a stabili cu precizie posibilităţile de îmbunătăţire a cooperării în consolidarea democraţiei şi a statului de drept, a remarcat oficialul de la Strasbourg. El a solicitat, în special, puncte de vedere în ce priveşte evoluţia reformelor democratice, a situaţiei social-economice şi procesului de reglementare în raioanele de est ale Moldovei.

Preşedintele Alianţei “Moldova Noastră” a declarat că în pofida unor schimbări de faţadă realităţile înregistrează mai multe regrese. În ce priveşte mass-media, controlul Puterii şi dezinformarea a luat forme mai prosteşti decât cele de pe timpul lui Brejnev. În relaţia cu autorităţile locale, în loc de autonomie administrativă asistăm la o centralizare cvasi-totală a prerogativelor şi a finanţelor publice. Serafim Urechean a adus drept exemple faptul că teritoriile conduse de coaliţiile democratice au primit de zeci de ori mai puţine alocaţii de la Bugetul de Stat pe 2008 decât teritoriile unde au mai rămas la putere comuniştii. În paralel numirea în funcţii a conducătorilor structurilor descentralizate a fost preluată abuziv de către autorităţile guvernamentale, care concediază în mod centralizat funcţionarii locali, dacă aceştia refuză să se incorporeze în Partidul Comuniştilor. Liderul AMN a expus o întreagă listă de probleme, printre care refuzul de a reforma Procuratura subordonată lui Voronin, controlul politic al Justiţiei şi avansarea în funcţia de şef al serviciului secret a consilierul prezidenţial, care s-a evidenţiat prin controlul şi coruperea judecătorilor. Fără a comenta aceste aprecieri, oficialul european a spus că discuţia îl va ajuta să pună întrebări mai bune reprezentanţilor Puterii.

Centrul de Presă al AMN
Comunicat de presa al Organizatiei de Femei a AMN Declaraţie a Fracţiunii AMN prezentată de Serafim URECHEAN în şedinţa Parlamentului din 13 decembrie 2007