Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a Fracţiunii AMN prezentată de Serafim URECHEAN în şedinţa Parlamentului din 13 decembrie 2007

|versiune pentru tipar||
AMN / 13 decembrie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Uzurparea puterii de stat în Republica Moldova de către preşedintele comunist ia o amploare fără precedent, compromiţând democraţia şi supremaţia legii în stat, dar şi aspiraţiile noastre de integrare în comunitatea europeană. Ultimele simptome ale acestui diagnostic politic sunt: În plan extern — ultima sfidare deschisă a Uniunii Europene de către Voronin. După ce a minţit autorităţile de la Bruxelles privind succesele guvernării comuniste, a luat asigurarea pentru ajutoare de 200 de milioane de euro şi a scuipat imediat în fântâna din care bea apă. Anume aşa califică Alianţa “Moldova Noastră” expulzarea fără explicaţii a celor doi diplomaţi europeni din cadrul Ambasadei României. Şi în plan intern — în ultimele săptămâni şi chiar zile s-a amplificat fără precedent dictatura de la Centru asupra comunităţilor locale, asupra unui număr enorm de persoane ce conduc în teritorii a serie întreagă de instituţii publice şi servicii desconcentrate.

Deşi foarte grave şi contraproductive, atacurile împotriva României şi a Uniunii Europene vor fi anihilate cu înţelepciune de autorităţile de la Bucureşti şi Bruxelles fără ca populaţia Republicii Moldova să fie afectată. Dar apărarea populaţiei în interiorul ţării de atacurile clanului comunist este o problemă mai greu de rezolvat în condiţiile actualului regim. Căci Republica Moldova are în fruntea sa nişte veritabili duşmani ai ţării şi ai poporului! Suprimarea definitivă a principiilor democratice, a autonomiei locale, a libertăţilor şi drepturilor omului se constituie într-un şir tot mai mare de abuzuri ale Puterii centrale. Se conturează un amplu mecanism totalitar, prin care gruparea Voronin se implică în viaţa locală, în cele mai diverse şi îndepărtate teritorii şi domenii, pentru a le lua sub control!

Deputaţii Fracţiunii AMN au discutat chiar astăzi cu mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale. La Teleneşti, Sângerei, Orhei de dimineaţă se examina situaţia unor şefi de servicii convocaţi anterior la Chişinău, unde li s-a cerut abuziv să plece din funcţii. Conducătorii Inspectoratului ecologic şi ai Agenţiei pentru silvicultură le-au spus direct angajaţilor din “listele negre” că protecţie le poate oferi doar aderarea la Partidul Comuniştilor. De altfel, fostul şef de ocol silvic, Vladimir Pretuleac, are dosar penal la sesizarea comuniştilor, după ce aceştia l-au impus anterior să împartă lemne gratuit, iar acum sunt supăraţi că a devenit primar al satului Dancu din partea AMN.

Alte exemple din cadrul Inspectoratului de stat de înregistrare a tehnicii agricole. Şeful serviciului respectiv de la Orhei a fost chemat la ministerul agriculturii, unde i s-a cerut să demisioneze. El a refuzat, şi i s-a organizat un control riguros pentru a se fabrica motive de concediere. Următorul chemat la acelaşi minister a fost colegul de la Ungheni, care mai are câteva zile pentru a scrie cerere de demisie. Mai departe scenariul este clar. Şi la ministerul Justiţiei au fost invitaţi şefii Oficiilor de stare civilă din raioanele Sângerei, Glodeni, Ungheni, Călăraşi, cărora li s-a explicat că indicaţia “de sus” este să li se ceară demisia, sau vor fi daţi afară.

O adevărată campanie are loc pentru centralizarea selectării şi numirii în funcţie a şefilor de spitale din raioane şi municipii. Aceşti oameni şi-au câştigat prin muncă nobilă autoritatea în mediul populaţiei locale, ceea ce-i face deosebit de periculoşi pentru regimul lui Voronin. Cu rezolvă regimul această problemă? Prerogativele fiind centralizate la minister, de exemplu în cazul raionului Glodeni, deşi şeful spitalului raional, Ion Barat, principalul şi cel mai calificat pretendent, era bolnav, concursul a fost desfăşurat fără participarea lui şi astfel a fost substituit în funcţie.

În acelaşi context, comportamentul şefului poliţiei municipale din Chişinău, care a sfidat autoritatea primarului general, este o dovadă a fricii acestui ofiţer, a slugărniciei lui faţă de clanul comunist. Căci dacă s-ar fi condus de lege, ar fi fost aruncat afară aşa cum s-a procedat cu căpitanul de poliţie Marcel Cimbriciuc, şef-adjunct al poliţiei rutiere din municipiul Bălţi. Moldova a devenit o ţară a fărădelegii servite de poliţia lui Papuc…

Presiunea politică directă, de la centru asupra administraţiilor teritoriale, o dovedeşte şi cazul mediatizat, în care Preşedintele Voronin i-a dat dispoziţie personală deputatului comunist Vitiuc şi primarului comunist Panciuc să schimbe denumirea obiectului de studiu “limba română” măcar în municipiul Bălţi. De altfel, aceştia doi nici “limba moldovenească” n-o vorbesc… Iar şeful statului stimulează separatismul şi în dreapta Nistrului, face totul pentru a diviza societatea şi a porni unele teritorii împotriva altora. Căci la Ungheni, de exemplu, unde se scoate sârma ghimpată dintre Republica Moldova şi Europa, el nu poate da indicaţii în şcoli. Iată de ce se aplică alte dispoziţii — de două săptămâni consiliul raional Ungheni este hărţuit de CCCEC pe baza unei plângeri anonime, datorită faptului că “anonimcele”, această practică stalinistă, au fost legiferate la propunerea unor deştepţi din Parlament.

Alianţa “Moldova Noastră” dar şi reprezentanţii celorlalte partide democratice au liste întregi de asemenea cazuri, care dovedesc faptul că dictatura a pornit în ultimul ei atac în cadrul şi împotriva Republicii Moldova. Fracţiunea AMN se adresează tuturor profesioniştilor oneşti care sunt intimidaţi de Putere — rămâneţi la locurile dumneavoastră de muncă şi renunţaţi categoric să scrieţi cereri de demisie. Dar şi funcţionarii publici din structurile centrale trebuie să ştie că executarea indicaţiilor politice este ilegală. Vă chem să le respingeţi din start, ţinând cont de faptul că foarte degrabă pentru aceste abuzuri va trebui cineva să răspundă în faţa legii!

Dictatura Clanului Voronin se zvârcoleşte tocmai pentru că simte apropierea sfârşitului!

Centrul de presă al AMN
Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”