Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaratie-apel a liderului AMN, Serafim Urechean, pentru solidarizarea fortelor democratice

|versiune pentru tipar||
AMN / 17 aprilie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Stimati colegi!

Am recurs la aceasta declaratie pentru a ma adresa, in numele Aliantei “Moldova Noastra” fortelor democratice si proeuropene. E un gest, pe care unii il pot numi riscant, altii — populist… Eu il consider obligatoriu, avand in vedere pericolul reprezentat de clanul corupt aflat la Putere, dar si sarcina de a ne elibera din imbratisarile acestei caracatite si de a reda Republica Moldova civilizatiei europene. Este o ratiune si un scop, ce face ca apelul nostru sa fie valabil pentru toata lumea de buna credinta, indiferent de doctrine politice sau de alte criterii. Ii chem sa-l accepte si pe cei din afara partidelor, dar au la ce se gandi membrii PCRM constienti de faptul ca propria lor conducere s-a mafiotizat si lucreaza impotriva intereselor poporului! Totusi, in primul si in primul rand, Alianta “Moldova Noastra” si Fractiunea sa parlamentara face apel la conducatorii si membrii partidelor democratice sa inceteze atacurile reciproce si rivalitatile marunte dintre ele, solidarizandu-se in lupta politica contra regimului dictatorial si antinational al clanului Voronin!..

Este un regim, pentru care nu conteaza denumirea, culoarea politica, liderul sau idealurile, caci toate acestea sunt doar instrumente. El, intr-adevar, nu are morala. Si incearca acum, din nou, o operatie de “schimbare la fata” — sa-si schimbe parul, cum spun moldovenii. E gata sa se divizeze in coloane diferite, sa inlocuiasca “papusile” urate cu altele mai frumoase, sa faca totul pentru a mentine Moldova in mrejele papusarilor sai. Pentru scopurile lor obscure au banii pe care i-au furat din munca moldovenilor (din escrocheriile cu bunuri publice, din preluarea afacerilor private, din economiile facute pe seama salariatilor si a pensionarilor, din speculatiile valutare si cele comerciale, prin care absorb redeventele trimise de cei peste un milion de moldoveni alungati la munca peste hotare). Au resursele mediatice, pe care si le-au subordonat intr-o masura nemaivazuta — domina programele teleradiodifuziunii numite publice si controleaza cel putin 3 retele private de televiziune cu acoperire nationala, cateva agentii de presa inclusiv pe cea de stat, cateva ziare cu acoperire masiva la nivel national, inclusiv pe cele luate de la Guvern, si asa mai departe. Au concentrat resursele administrative, coercitive, logistice si materiale ale statului, pe care le folosesc cu o obraznicie rara in interesele Clanului de la Putere: — de la ajutoare umanitare sau credite preferentiale impartite din numele lui Voronin “si compania”, pana la justitie, politie, procuratura, toate structurile Guvernului si chiar cele care ar trebui sa fie autonome…

Impotriva aceste Puteri a neo-dictaturii, ce este, ce poate si ce face Opozitia democratica?.. Iata intrebarea care suna tot mai des si mai apasat din partea cetatenilor simpli, din partea observatorilor locali, dar si din cea a exponentilor structurilor externe, internationale, din partea principalelor state-parteneri — Romania, Ucraina, SUA, Rusia si altele… Intrebarea devine cu atat mai importanta, cu cat: in politica europeana si regionala apar noi evolutii ce cuprind automat Republica Moldova; in procesul reglementarii transnistrene se forteaza dialogul sabotat ani de zile si nu se stie daca aceasta graba va dezlega sau va strange nodul acestui diferend?!. Ca sa nu mai vorbim de starea dezastruoasa in care se afla economia tarii si nivelul de trai al oamenilor — problemele cele mai sensibile in societate. Responsabilitatea noastra trebuie sa fie intotdeauna inalta. Dar in actuala situatie, in acest an preelectoral, ea este deosebita!

Exponentii fortelor democratice, pro-europene, au datoria sa convinga cetatenii proprii si lumea intreaga de faptul ca se ridica la nivelul acestei responsabilitati, ca sunt capabili sa actioneze in comun pentru a da Republicii Moldova o sansa noua si reala de a atinge standardele europene de democratie si de viata. Si, spre regret, in loc sa vedem unirea tot mai stransa a fortelor impotriva Clanului corupt al Puterii si a relelor produse de capii lui, asistam la reglari de conturi intre liderii democrati. Este un spectacol atat de convenabil papusarilor comunisti incat ei, daca nu-l organizeaza, atunci il alimenteaza din rasputeri.

Voi evita referintele concrete, caci AMN nu-si poate asuma rolul de arbitru in confruntarile dintre alte partide si, trebuie sa recunoastem, pot fi reprosuri justificate si fata de noi.

Altul este scopul acestui apel. Si anume — in conditiile expuse mai sus si, mai ales, dupa modificarile restrictive in sistemul electoral, care lasa putine posibilitati de manevra la viitoarele alegeri parlamentare chem colegii din partidele democratice sa renunte la orice actiuni de subminare reciproca, pentru ca ele echivaleaza cu autodistrugerea si compromit sansele de viitor ale tarii.

Acceptand orice polemici sanatoase si constructive, Alianta “Moldova Noastra” se orienteaza spre pastrarea unor asemenea relatii cu fortele democratice, pro-europene, care sa ne permita formarea coalitiei pentru o noua guvernare in 2009. Dar, repet apelul nostru, trebuie de pus punct in disputele si confruntarile distructive din tabara democratilor si chem toate fortele cu aceleasi aspiratii sa reflecteze la acest apel. Si sa gaseasca putere si cai de solidarizare in numele cetatenilor si a viitorului Republicii Moldova!

Va multumesc pentru atentie!

Serviciul de presa al AMN
Comunistii resping ancheta parlamentara a implicatiilor in traficul de droguri Declaraţie a Fracţiunii parlamentare “Alianţa Moldova Noastră” cu privire la situaţia din agricultură