Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaratie a Presedintelui AMN, Serafim URECHEAN privind situatia creata in jurul Convenţiei privind micul trafic la frontiera cu UE

|versiune pentru tipar||
AMN / 15 mai 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Stimate Presedinte al sedintei! Doamnelor si domnilor deputati! Onorata audienta!

Tin sa anunt si de la aceasta tribuna ca ieri am depus personal la Cancelaria Guvernului inca 7000 de semnaturi ale cetatenilor, ce locuiesc de-a lungul Prutului, de la Criva la Giurgiulesti. Primele peste 1300 de semnaturi au fost trimise executivului printr-o interpelare in sedinta Parlamentului din 8 mai. Iar Alianta “Moldova Noastra” continua sa acumuleze sprijinul popular pentru Petitia, care cere imperativ semnarea Conventiei de mic trafic la frontiera cu Uniunea Europeana. Vreau sa va atrag atentia ca semneaza toti locuitorii din zona, indiferent de optiunile lor politice, pentru ca oamenii doresc sa beneficieze de un avantaj enorm, pe care il ofera autoritatile de la Brussels. Si le este greu sa inteleaga de ce autoritatile de la Chisinau se opun obtinerii cat mai grabnice a acestor facilitati pentru populatia, localitatile, si chiar economia arealului de 30 de kilometri din preajma frontierei de vest. AMN saluta eforturile tuturor partidelor de a urgenta semnarea neconditionata a documentului in cauza, textul caruia este demult prezentat Guvernului Moldovei de catre Guvernul Romaniei.

Aceasta solidaritate demonstreaza ca in joc se afla o problema reala a cetatenilor. Dar, atentionez, ca, daca apelurile generale pot fi ignorate de actuala conducere comunista, cum face ea de obicei, Petitia este un document ce, prin lege, obliga la raspuns si la actiuni, stimati tovarasi guvernanti! In caz contrar se deschide calea de a ataca Guvernul in judecata si Alianta “Moldova Noastra” va face automat acest lucru, evaluand si cerand inclusiv compensarea prejudiciilor suportate de populatia de la Prut.

Atrag atentia, ca recentele declaratii ale Ministerului Afacerilor Externe si al Integrarii Europene, trebuie sa fie privite anume in contextul celor, pe care le-am spus mai sus. Continuand acest circ pseudo-diplomatic, Guvernul se va face de ras. In principiu, daca privim lucrurile din punct de vedere politic, tovarasul Voronin si prin aceasta actiune isi compromite propriul partid. Ceea ce Opozitiei ar trebui sa-i convina. Insa, Alianta “Moldova Noastra” considera ca detronarea acestei guvernari antipopulare trebuie sa decurga cu pierderi minime pentru popor. Deaceea, repetam chemarea de a fi semnata Conventia privind micul trafic. Cu atat mai mult, cu cat ea este o componenta a Politicii Europene de Vecinatate.

Pozitia Chisinaului oficial si iresponsabil deja a trezit reactii negative in cadrul Uniunii Europene si din partea oficialilor de la Brussels. Comportamentul inadecvat al asa-numitei diplomatii moldovenesti confirma si o alta concluzie mai veche, dar esentiala — interesele de grup, cum ar fi pastrarea si exploatarea Puterii, iata principalele motive din care clanul Voronin a imbratisat vectorul european, dar, de fapt, el saboteaza integrarea europeana a Republicii Moldova.

Desi, aparent, n-ar merita, am sa ma opresc, totusi, asupra unor momente legate de expunerile recente ale Ministerului de Externe. Ca solutie alternativa, cu care chipurile ar veni in cadrul negocierii Conventiei privind micul trafic, ideea ca acesta sa cuprinda tot teritoriul Republicii Moldova este o utopie! Documentul se refera doar la micul trafic — in dimensiunile de pana la 30–50 km de ambele parti ale frontierei. Este imposibil ca diplomatii nostri sa fie atat de incompetenti, incat sa confunde micul trafic cu libera circulatie. Libera circulatie a cetatenilor nostri in spatiul european e cu totul alt obiectiv, unul major, dificil si ratat pana in acest moment din cauza autoritatilor comuniste. Mai mult decat atat, pozitionarea obraznica fata de o oferta a Uniunii Europene poate pune pe linie moarta nu numai Conventia privind micul trafic la frontiera, dar si asteptarile noastre de relaxare si eliminare a vizelor, intr-adevar, pentru toti cetatenii Republicii Moldova.

Este clar — declaratiile in cauza, prin care sunt atacate si fortele politice de Opozitie depasindu-se competentele executive ale institutiei, apartin altcuiva decat diplomatiei moldovenesti, apartin Puterii comuniste. Sunt declaratii ale clanului Voronin, iar Ministerul de Externe s-a prezentat la nivelul departamentului de externe al Partidului Comunistilor. Nu-mi ramane decat sa amintesc faptul, ca, la fel ca si intregul Guvern, si acest minister e platit de cetateni ca sa lucreze pentru cetateni, nu impotriva lor, indeplinind comenzi de partid.

Iar solutia pentru populatie este sa sprijine actiunile opozitiei democratice, ce reflecta doleantele oamenilor. Si eu chem, in mod special, sa continue semnarea Petitiei lansate de Alianta “Moldova Noastra”, dar si sa ne pregatim pentru alte forme de a apara interesele populatiei, inclusiv, sa le aparam in fata actualei guvernari antipopulare!

Sedinta plenara a Parlamentului Republicii Moldova

Serviciul de presă al AMN
Comunicat de presă al AMN despre întrevederea liderului AMN cu ambasadorul Ucrainei la Chişinău Declaraţia Fracţiunii parlamentare “Alianţa Moldova Noastră”