Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Iniţiativă de colectare a semnăturilor cetăţenilor pentru a determina Guvernul R. Moldova să semneze Convenţia privind micul trafic la frontiera cu UE

|versiune pentru tipar||
AMN / 30 aprilie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Partidul Alianţa “Moldova Noastră” întotdeauna a promovat apropierea cât mai strânsă de Uniunea Europeană până la culminarea ei prin aderarea Republicii Moldova. Sunt multe considerente la baza aceste opţiuni fără alternativă, una dintre care e aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor, ca factor de ridicare a bunăstării în ţara noastră.

Intrarea României în UE apropie aceeaşi perspectivă şi pentru Republica Moldova, dar până atunci introduce automat bariere suplimentare în tranzitarea frontierei de pe Prut, regimul de vize şi alte limitări nefireşti şi dezavantajoase pentru cetăţenii noştri.

Pentru a atenua parţial efectul acestor restricţii Politica Europeană de Vecinătate a conceput şi aplică formula micului trafic la frontiera cu Uniunea Europeană. În acest context Guvernul Republicii Moldova a primit din partea Guvernului României proiectul Convenţiei, care ar permite cetăţenilor din localităţile cuprinse în fâşia de 30 kilometri de la frontieră circulaţia liberă la distanţă de 30 kilometri pe teritoriul vecinului nostru european şi viceversa. Este un beneficiu mare pentru populaţia din regiunile de frontieră, dar şi pentru consolidarea, în general, a legăturii dintre Republica Moldova cu România şi cu Uniunea Europeană.

Constat, cu regret şi nedumerire, că Guvernul de la Chişinău, chiar şi după ultima sa schimbare la faţă, refuză să semneze Convenţia privind micul trafic la frontieră cu Guvernul de la Bucureşti, sfidând Uniunea Europeană şi prejudiciind interesele cetăţenilor moldoveni din localităţile vizate direct de această Convenţie. Deaceea, iniţiez o campanie de colectare a petiţiilor semnate de cetăţenii direct afectaţi, care vor cere şi cred că vor obliga Guvernul Republicii Moldova să semneze Convenţia privind micul trafic de frontieră. Propun un text simplu şi clar pentru această petiţie, precum şi organizarea operativă a grupurilor de colectare a semnăturilor în fiecare localitatea cuprinsă în raza a 30 kilometri de la frontiera de vest. Exprim susţinerea Alianţei “Moldova Noastră” pentru toate poziţiile publice exprimate până acum în acelaşi sens şi chem toate organizaţiile politice şi civile să se includă în acest demers civic, care exprimă interesul tuturor cetăţenilor şi, în general, al Republicii Moldova.

Prezentată de către Preşedintele Partidului Alianţa “Moldova Noastră”, dl. Serafim Urechean, în cadrul conferinţei de presă.

Serviciul de presă al AMN
Declaraţie a Fracţiunii parlamentare “Alianţa Moldova Noastră” cu privire la situaţia din agricultură Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”