Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaratie a liderului AMN, dl Serafim URECHEAN: “Fuga guvernantilor de Motiunea AMN confirma genocidul comunist impotriva taranilor”

|versiune pentru tipar||
AMN / 20 iunie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Este rusinoasa pentru comunisti, dar explicabila fuga lor din sala Parlamentului in momentul cand a venit randul sa fie examinata motiunea Aliantei “Moldova Noastra” numita “Stop genocidul comunist impotriva taranilor”. Una din concluziile asupra celor peste sapte ani ai actualei guvernari este ca ea reprezinta o calamitate mai grava pentru agricultura si satele moldovenesti decat seceta de anul trecut si decat ploile cu grindina din anul curent.

Dovezi ale acestei napaste politice avem permanent, iar cateva le-am primit chiar saptamana curenta. Ca urmare a secetei mai multe tari au acordat ajutoare umanitare, iar acestea s-au distribuit prioritar clientelei comuniste. Recent s-a anuntat, bunaoara, ca 100 de mii de euro transmisi de Romania pentru Unitatea Autonoma Gagauza inca se mai invart in conturile Puterii centrale. Amintesc faptul, ca Fractiunea AMN a insistat anul trecut sa avem o sedinta extraordinara a Parlamentului, in care sa examinam consecintele secetei si modalitatile de a le depasi, dar conducerea forului nostru a considerat acest lucru drept inutil.

Acum un exemplu, pornind de la ploi. Daca apare un surplus de roada, taranii se ciocnesc de lipsa posibilitatilor si a conditiilor avantajoase de a o vinde. Chiar saptamana aceasta, la Anenii Noi, crescatorii de legume imi spuneau ca productia lor se preia la preturi de peste doua ori mai mic decat cel la care se vand legumele de import. Rosiile se cumpara de la taranii nostri cu 8–9 lei, iar cele din Asia si Africa se vand cu circa 30 de lei in super-marketele promovate de Guvern.

O problema e si pretul de colectare a laptelui. Devine absolut dificila realizarea carnii crescute in gospodariile casnice, dupa ce s-a interzis vanzarea ei de catre detinatorii de patenta. Se distruge un microsistem benefic si pentru vanzatori, si pentru micii producatori. Taranul moldovean este lipsit de piata, deoarece combinatele de carne se aprovizioneaza cu rezervele strategice vandute de Argentina si Brazilia, iar Moldova din exportator a devenit mare importator de alimente.

Deci, fie ca-i seceta, fie ca-i ploaie, principala nenorocire ramane aceasta guvernare, ale carei politici distrug viata taranilor, ii alunga sa munceasca la negru peste hotare si le ia pamantul la preturi de nimic. Anume datorita ei, Moldova a ajuns sa fie singurul stat european, inclus de expertii Organizatiei Natiunilor Unite in lista celor, care necesita ajutor alimentar urgent, alaturi de Zimbabwe, Lesotho si Irak. Suntem nevoiti sa recunoastem ca in republica noastra agrara foarte multi oameni duc foame, batranii si copiii sufera de subnutritie. Iar saracia a crescut anume la sate!

Pe acest fundal grija ultimului conducator comunist se manifesta in mod ciudat: Voronin a inteles abia saptamana trecuta ca trebuie reformat Ministerul Agriculturii. Este anormal ca el afla acest lucru la final de mandat si nu-l stia nici acum cateva luni cand a refacut intregul Guvern. Dar cred ca se denota si falsitatea acestui interes, caci in realitate se justifica fondurile din afara cheltuite pentru optimizare. La fel de superficiale au fost si initiativele uitate deja de tipul “Satul moldovenesc”. Daca il preocupau cu adevarat problemele din acest complex ar fi ascultat cererile protestatarilor din fata Presedintiei, si orice alte propuneri benefice sistemului agro-alimentar, ar fi reactionat la nevoile oamenilor.

Spre regret, adevaratele interese ale conducerii comuniste tin de protectionismul prin care stoarce banii din alocatiile bugetare si din proiectele de asistenta externa. Iar in ce priveste Ministerul, atunci cand au reusit sa distruga definitiv industria comunistii au inchis si ministerul, ca nu mai avea ce face. Cred ca acelasi lucru se intampla cu agricultura.

In timp ce Fractiunea AMN, inca de la inceputul acestei legislaturi a insistat asupra elaborarii unei Strategii de dezvoltare agricole de catre Guvern, acesta a preferat sa mareasca taxele si presiunea fiscala asupra taranilor. AMN propune sporirea cu 300 de milioane de lei a subventiilor in agricultura, pentru a facilita productia si desfacerea marfurilor agro-alimentare. Iar majoritatea parlamentara refuza si contribuie la cresterea deficitului si a preturilor la alimente. In 7 ani de guvernare comunista costul fainii a crescut de peste 3 ori, al laptelui — de peste 4 ori, al zaharului — de peste 2 ori, al carnii — de peste 10 ori, al uleiului — de peste 4 ori… Si pretul carburantilor s-a majorat de peste 5 ori, in timp ce veniturile taranilor s-a diminuat.

Motiunea depusa de Fractiunea Alianta “Moldova Noastra” si sustinuta de mai multi deputati din Opozitie prevedea adoptarea unei hotarari, ce ar obliga Guvernul sa ia masuri concrete in sprijinul taranilor: legislative, financiare, fiscale, de liberalizare a pietii.

Opozitia e datoare sa vina cu asemenea initiative, atunci cand poporul are nevoie de ele. Puterea le poate adopta sau respinge, dar trebuie sa poarte raspundere pentru deciziile sale. Si de aceasta data Fractiunea PCRM s-a speriat ca motiunea va arata esenta si amploarea genocidului comunist impotriva taranilor si a respins-o fara a o supune dezbaterii!

Moldova este un pamant dat de Dumnezeu sa rodeasca, unul printre cele mai fertile din lume, dar cu o asemenea conducere s-a transformat intr-o tara infometata. Iata de ce, si dupa gestul de azi fricos si abuziv al guvernantilor trebuie sa tinem minte ca nu sunt tari bogate si tari sarace — sunt unele conduse bine si altele conduse rau! Este o apreciere oficiala — clasamentul Bancii Mondiale plaseaza actuala guvernare din Republica Moldova printre cele mai proaste din lume, fapt demonstrat si astazi de comunisti, dar care asteapta sanctiunea din partea cetatenilor tarii!

Serviciul de presă al AMN
Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” Declaraţie a Preşedintelui AMN, Serafim URECHEAN, pentru refacerea urgentă a coaliţiei democratice în consiliul municipal Chişinău