Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 25 iunie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

In cadrul sesiunii actuale a APCE (23–27 iunie) Comitetul de Monitorizare a convocat intreaga delegatie a Republicii Moldova pentru a clarifica evolutiile din tara noastra considerate ca fiind in contradictie cu standardele europene. Acest fapt este in corespundere cu cererea Aliantei “Moldova Noastra”, al carei reprezentant la APCE a atentionat Comitetul de Monitorizare asupra unui intreg sir de manifestari antidemocratice ale guvernantilor din Republica Moldova, ce afecteaza climatul pre-electoral in perspectiva alegerilor parlamentare 2009.

Anterior, raportorii Consiliului Europei, Josette Durrieu si Egidljus Vareikis, au cerut explicatii Presedintelui Parlamentului, Marian Lupu, in legatura cu modificarile legislative contrare recomandarilor europene: majorarea pragului electoral la 6%, interzicerea coalitiilor electorale, restrictiile pentru detinatorii dublei cetatenii. In scrisoarea raportorilor din 22 mai 2008, ei arata ca aceste masuri pot deveni un obstacol serios pentru pluralismul democratic.

Raspunzand acestei sesizari, speakerul legislativului moldovean a accentuat ca anumite modificari acceptate de plen s-au facut la insistenta PPCD, care “nu poate fi considerat cu o prezenta mare in Parlament”. Marian Lupu a incercat sa justifice interzicerea blocurilor electorale, restrictiile privind detinatorii dublei cetatenii si alte modificari legislative. In acelasi timp, el a tinut sa sublinieze ceea ce a numit “stransa cooperare si urmarea recomandarilor expertilor”.

Alianta “Moldova Noastra” este ingrijorata de avalansa actiunilor antidemocratice, comise de autoritatile moldovenesti atat in plan legislativ, cat si in cel al realitatilor din domeniul presei, al justitiei, al libertatilor economice si civile, al functionarii institutiilor democratice. Valeriu Cosarciuc, deputatul AMN membru al delegatiei parlamentare a Republicii Moldova la APCE a prezentat inainte de reuniune tuturor membrilor Comitetului de Monitorizare o lista de asemenea cazuri, semnalate de organizatiile civile, de experti si de formatiunile politice de opozitie. Reprezentantul AMN opteaza in cadrul Comitetului pentru ca raportorii Consiliului Europei sa efectueze in regim de urgenta o vizita de documentare asupra situatiei degradante din Republica Moldova.

Centrul de presa al AMN
Declaraţie a Preşedintelui AMN, Serafim URECHEAN, pentru refacerea urgentă a coaliţiei democratice în consiliul municipal Chişinău Declaraţie a Fracţiunii Alianţa “Moldova Noastră”