Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a Fracţiunii Alianţa “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 26 iunie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Onorat Parlament!

Fărădelegea, care s-a produs în această sală vinerea trecută, când majoritatea comunistă, condusă de data aceasta de Maria Postoico, a exclus din ordinea de zi dezbaterile asupra moţiunii noastre sub genericul “Stop genocidul comunist împotriva ţăranilor”, nu are margini. Faptul, că majoritatea comunistă încalcă fără obraz, atât legea privind Regulamentul Parlamentului, Constituţia, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Pactele şi celelalte Tratate la care Republica Moldova este parte, cât şi bunul simţ, e ştiut de toată lumea. Dar, pentru stenograma Parlamentului şi pentru cei care în anul viitor vor veni în Parlament pentru a conduce cu adevărat această ţară, declarăm următoarele:

Luând în batjocură prevederile Regulamentului, tot de ei votat, încălcând cu brutalitate art. 115, conform căruia dezbaterea moţiunii începe cu prezentarea raportului Guvernului, majoritatea comunistă, ajunsă din întâmplare în acest Parlament, ne-a scuipat în suflet nu numai nouă, dar şi ţăranilor, care au mai rămas în această ţară. Dar vrem să vă spunem vouă, celor care conduceţi această ţară: Paharul răbdării, se umple, în sfârşit, şi la moldoveni!

Voi nu vreţi să discutaţi problemele ţăranilor. Voi vreţi să avem şi mai departe o ţară cu pământuri pârloagă, unde se cumpără roşii şi castraveţi crescuţi în Turcia, mere crescute în Polonia şi vândute la piaţa centrală din Chişinău la un preţ mai mare decât cel al bananelor. Voi vreţi să avem şi în continuare o jumătate de ţară plecată peste hotare, lucrând la negru, care să hrănească o altă jumătate de ţară rămasă acasă. Mai lăsaţi limuzinele Parlamentului şi mai mergeţi pe jos, să vedeţi, că în această ţară, uitată de Dumnezeu, au mai rămas doar bătrânii, copiii fără părinţi, miniştrii gen Papuc, deputaţii gen Petrenco, poliţiştii, procurorii şi judecătorii gen Vasilevici.

Auzeam deunăzi cum se lauda actuala guvernare, că a prins un tânăr de vre-o 20 de ani, care având la mână un contract de muncă fals vroia să fugă de raiul comunist în Spania, sau că o biată femeie a fost şi ea prinsă la hotar de haiducii lui Voronin, pe când vroia să-şi ducă cele 2 fiice în Italia, plătind pentru acte false două mii de euro.

Vă lăudaţi la stânga şi la dreapta că aţi ajutat ţăranii cu 5 litri de motorină. Preşedintele Voronin umblă “teleleu-Tănase” prin Moldova, tăind cordica roşie pe la MTS-uri , cum a făcut-o săptămâna trecută la Căuşeni, de parcă banii pentru tractoare nu iar da japonezii, ci fecioru-său Oleg.

În loc să examineze problemele propuse de către noi, probleme care dor astăzi ţăranul, comuniştii, cocoţaţi în Parlamentul acestei ţări, declară că doresc să consolideze terenurile de pământ, dar de fapt doresc să refacă colhozurile staliniste. Dar un lucrul am vrea să ştim: de unde, domnilor-tovarăşi comunişti, veţi lua colhoznici? Noi nu vă credem că pionerii lui Voronin, discipolii şcolii antropologice a lui Marc Tcaciuc şi comsomoliştii lui Petrenco, vorba “Jurnalului de Chişinău”, vor părăsi barurile din Chişinău şi vor pune mâna pe sapă.

Voi, proeuropenii cu secera şi clăpaciul subţioară, fiice şi feciori de ţărani moldoveni, deposedaţi prin anii 40 de pământ şi deportaţi în Siberia în vagoane pentru vite. Voi, actuali deputaţi, miniştri şi consilieri ai lui Voronin, care v-aţi născut în Curgan, în pribegie, astăzi faceţi slujbă la comunişti, învăţându-ne cum să ne arăm pământul, învăţându-ne care ne este neamul şi istoria, care ne sunt rădăcinile şi limba. “Genocid comunist împotriva ţăranilor” — este spus foarte uşor şi cuminte. Este greşeala voastră că nu aţi acceptat discuţia.

Ţăranul a fost dintotdeauna talpa ţării. Ţăranul a fost acela care a dat tot timpul acestei ţări preoţi, scriitori şi savanţi. De aceea, genocidul vostru comunist este îndreptat nu numai împotriva ţăranilor, dar împotriva poporului nostru oropsit. De acea, noi nu vom chema poporul la răscoală, la acţiuni stradale, fiindcă poporul tace şi munceşte. Noi îi vom spune poporului cuvintele lui Eminescu:

“Şi această ciumă-n lume, şi aceste creaturi
Nici ruşine n-au să ee în smintitele lor guri
Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară
Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară”.

Vă mulţumesc!

Prezentată în şedinţa plenară a Parlamentului de deputatul Gheorghe Susarenco

Serviciul de presă al AMN
Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” Declaratie a Fractiunii AMN în Consiliul municipal Chişinău