Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a AMN de sprijin a protestului pedagogilor faţă de Guvernul comunist

|versiune pentru tipar||
AMN / 11 septembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Alianţa “Moldova Noastră” apreciază actualele proteste ale profesorilor din Republica Moldova ca fiind justificate şi chiar mult întârziate. Guvernarea comunistă, în fel şi chip, se eschivează de la rezolvarea problemei, ce ţine de salarizarea adecvată a angajaţilor din domeniul educaţiei, utilizând orice motivări aflate la îndemână, cum ar fi seceta din anul trecut, ori inundaţiile din anul curent. Explicaţiile guvernanţilor sunt false şi fără nici o legătură cu adevăratele cauze ale refuzului de a majora salariile cadrelor didactice din şcoli şi licee, precum şi cele ale corpului de profesori universitari. AMN acuză actualul regim, că este unul autoritar şi sancţionează intelectualii, pentru faptul că ei sunt în avangarda progresului şi a democraţiei. Prin asemenea abordări primitive se subminează întregi sisteme sociale, cum ar fi educaţia, ocrotirea sănătăţii şi altele, în numele unor interese meschine ale celor ce deţin Puterea centrală în stat.

Fracţiunea parlamentară Alianţa “Moldova Noastră”, fiind preocupată de situaţia degradantă din învăţământ, de nevoile pedagogilor şi a altor angajaţi din domeniu, a pus în câteva rânduri această problemă la nivelul Legislativului. Ne-am exprimat atitudinea de susţinere a corpului didactic şi în cadrul Congresului al VII-lea al AMN, în documentele ultimului for suprem al partidului, din iunie 2008. Chiar şi din poziţia de lider al Opoziţiei, preşedintele Alianţei “Moldova Noastră”, Serafim Urechean, a exprimat mai multe sugestii constructive, inclusiv soluţii de majorare a salariului profesorilor, care să le respecte demnitatea umană şi profesională, să le permită să se dedice formării noilor generaţii.

Dar majoritatea parlamentară respinge constant orice propuneri de îmbunătăţire a situaţiei, iar actuala coaliţie roş-oranj orientează, în continuare, resursele bugetului de stat spre proiecte în care au interese imediate, pe criterii preponderent politice.

În acest context, chemăm toată societatea din Republica Moldova să fie solidară cu protestatarii şi să ceară actualei guvernări satisfacerea revendicărilor înaintate de protestatari. Credem că toate forţele politice, dar şi societatea civilă trebuie să ofere protestatarilor sprijin concret în acţiunile lor legitime, să participe la acţiunile publice iniţiate de sindicatul de ramură.

Alianţa “Moldova Noastră” v-a susţine activ participanţii la acţiunile de protest, precum şi alte manifestări ale pedagogilor, orientate spre revindecarea drepturilor economice şi sociale. Protestul anunţat pentru 17 septembrie trebuie să fie una dintre cele mai importante lecţii de responsabilizare a actualei guvernări, lecţie predată de pedagogi şi angajaţilor din sistemul ocrotirii sănătăţii, şi lucrătorilor din agricultură, care au cele mai mizere salarii, şi, în general, societăţi moldoveneşti.

Adoptată la decizia Biroului Permanent Central al AMN
Comunicat de Presa al AMN cu privire la convocarea în Parlament în regim de urgenţă a fracţiunii AMN Guvernul comunist a organizat falimentarea producătorilor de struguri din R. Moldova