Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 25 septembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Aflat în vizită de lucru în R. Moldova, Manfred Grund, membru al Bundestagului german a avut astăzi o întrevedere cu Serafim Urechean, preşedinte al Alianţei “Moldova Noastră”. În cadrul ei s-au discutat condiţiile de desfăşurare a alegerilor parlamentare din 2009, perspectiva unui nou acord între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi evoluţiile legate de reglementarea conflictului transnistrean.

“Suntem aici pentru a anunţa cetăţenii moldoveni că Europa este preocupată de destinul lor”, a declarat din start parlamentarul german, care în Bundestag este mebru al Comisiei de politică externă şi raportor pentru Ucrania şi Republica Moldova. Preşedintele Fracţiunii parlamentare AMN a mulţumit pentru acest mesaj colegului german şi, în persoana lui, comunităţii europene. Pe marginea chestiunilor de care s-a interesat oaspetele, Serafim Urechean a făcut referinţe ample. El a acuzat majoritatea parlamentară de adoptarea modificărilor restrictive la Codul Electoral, ce interzic formarea blocurilor electorale şi au majorat pragul de acces în Parlament până la 6%. Alianţa “Moldova Noastră” nu are probleme cu depăşirea acestui prag, pentru că obiectivul nostru este să luăm majoritatea mandatelor parlamentare în 2009, dar din cauza lui în Parlament pot intra mai puţine forţe democratice, a menţionat domnul Urechean. El a explicat aceste restricţii prin teama coaliţiei roş-oranj de unirea forţelor democratice şi s-a arătat convins, că actuala putere va refuza să opereze în legislaţia electorală modificările democratice, cerute de forurile europene. În general, reformele în aceşti patru ani au fost mimate, pentru că Voronin este interesat să utilizeze Procuratura, Justiţia, Mass-media, ca instrumente de uzurpare a puterii în stat şi de răfuială cu oponenţii. El şi acoliţii săi care deţin astăzi cele mai puternice mijloace financiare şi de informare, deja au început campania electorală, care poate fi considerată fraudată înainte de startul ei oficial, consideră liderul AMN.

În ce priveşte noul cadru al relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Serafim Urechean a reiterat, că susţine negocierea lui, dar consideră că semnarea ar trebui să aibă loc după viitoarele alegeri parlamentare. Iar referitor la reglementarea conflictului transnistrean, Alianţa “Moldova Noastră” consideră necesară monitorizarea atentă a administraţiei Voronin, care a eşuat lamentabil în acest proces şi ar fi bine să evite pe final de mandat comiterea unor acţiuni, ce pot periclita stabilitatea internă şi perspectivele de reintegrare teritorială a Republicii Moldova.

Centrul de Presă al AMN
Guvernul comunist a organizat falimentarea producătorilor de struguri din R. Moldova Declaraţia Alianţei “Moldova Noastră”